Toekomst Huis Doorn blijft onzeker

Huis Doorn, met op de voorgrond een borstbeeld van keizer Wilhelm II – Foto: CC/Hanseichbaum
Of Huis Doorn in de toekomst een museum zal blijven is nog zeer onzeker. Eerder dit jaar maakte de Raad voor Cultuur bekend de subsidie aan het museum te willen halveren. Een bezwaar tegen dat advies is nu afgewezen.

Het landhuis in Doorn werd landelijk bekend door de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Aanvankelijk woonde hij in kasteel Amerongen, maar in 1919 kocht- advertentie -
Huis Doorn
Huis Doorn

hij uit eigen middelen Huis Doorn. Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 woonde hij vervolgens in het statige huis.

In het huis is momenteel een museum gevestigd. Veel van de vertrekken zijn intact gebleven en geven bezoekers een beeld van het dagelijks leven van de keizer en zijn familie. Vlakbij het huis bevindt zich het mausoleum van keizer Wilhelm II en een verkleinde kopie van de rozentuin in Potsdam, de Auguste-Victoria Garten.

Subsidie

Museum Huis Doorn had ruim 517.000 euro subsidie aangevraagd, maar de Raad voor Cultuur heeft de staatssecretaris geadviseerd veel minder te geven: 237.000 euro. In het advies stond onder meer:

Huis Doorn richt zich op het belang van het verblijf van keizer Wilhelm II tijdens zijn ballingschap en legt een verband met de Eerste Wereldoorlog. De raad vindt deze opzet niet sterk, vooral ook omdat het museum niet duidelijk weet te maken hoe het tijdelijke verblijf van Wilhelm II in Doorn de geschiedenis heeft beïnvloed. De collectie en het verhaal van Huis Doorn lijken voor de Duitse geschiedenis van veel groter belang.

In een brief probeerde het museum de staatssecretaris hierna op andere gedachten te brengen. Het museum wees er onder meer op dat de overheid Huis Doorn in 2000 ook al eens verzocht de deuren te sluiten. Dat gebeurde toen, onder druk van politiek en publieke opinie, niet. Ook wees het museum, om aan aan te geven dat er positieve dingen ontwikkeld worden, op een vorig jaar gelanceerd e-museum waarin onder meer veel films en foto’s zijn terug te vinden. Huis Doorn:

Het museum wordt met minimale financiële middelen voor een groot deel door vrijwilligers open gehouden en geldt als hét culturele centrum van de Utrechtse Heuvelrug. Huis Doorn is het enige keizerlijke paleis in Nederland. Wij ervaren het als bijzonder triest dat het voortbestaan vanwege een kwestie van 300.000 euro in de waagschaal wordt gesteld. Het is ons niet duidelijk hoe het beheer en behoud na sluiting voor 162.000 euro mogelijk is.

Het museum voldoet naar eigen zeggen ook ruim aan de onlangs ingevoerde eigen inkomstennorm. Huis Doorn zegt 52 procent aan eigen inkomsten binnen te halen terwijl de vastgestelde norm 17,5 procent is.

Het bezwaar van het museum blijkt echter niks te hebben uitgericht. De Raad voor Cultuur ziet geen aanleiding om het advies te wijzigen. Het museum gaat nu proberen op andere manieren aan geld te komen. Mocht het museum toch de deuren moeten sluiten dan gaat er volgens Huis Doorn zowel Nederlands als Duits, Russisch en Engels cultuurgoed verloren.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: