Week van de koloniale geschiedenis

Tolprivilege uit 1275 tentoongesteld

Tolprivilege uit 1275 – Foto: Stadsarchief Amsterdam
In het Stadsarchief in Amsterdam is tot en met zondag een heel bijzonder stuk te bewonderen: het zogenaamde Tolprivilege uit het jaar 1275.


Op 27 oktober 1275 – donderdag precies 736 jaar geleden – verleende graaf Floris V de Amsterdammers tolvrijheid. Mensen rond de zogenaamde Amestelledamme kregen het recht op vrije vaart door het graafschap Holland.

- advertentie -

Amsterdam was op dat moment nog maar een kleine nederzetting die onder het Sticht Utrecht viel. Het Tolprivilege gaf Amsterdam een eerste, belangrijke economische impuls. Uiteindelijk zou Amestelledamme uitgroeien tot een van de belangrijkste handelssteden van Europa.De beslissing van Floris V om de lieden die nabij de Amsteldam verblijven een privilege te geven, kwam niet zomaar. Het was namelijk ook een belangrijke politieke zet van de graaf tegen de zogenaamde heren van Aemstel die zich steeds onafhankelijker van Holland en Utrecht waren gaan opstellen.

Het Tolprivilige is de eerste schriftelijke vermelding van Amsterdam. Woensdag onthulde de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan het Tolprivilege in het Stadsarchief. Tot en met zondag is het daar gratis voor het publiek te bezichtigen.

Voortaan zal het Stadsarchief het document ieder jaar enkele dagen tentoonstellen. Langer dan een paar dagen kan niet want dan dreigt de zwarte inkt op de geitenhuiden akte te verbleken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: