Week van de koloniale geschiedenis

Toonderjaar van start in Rotterdam

100 jaar Toonder
Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van striptekenaar en schrijver Marten Toonder (1912-2005) is in Rotterdam zaterdag officieel het Toonderjaar van start gegaan.

Startschot van het Toonderjaar werd gegeven in het oude Luxor Theater met de première van de Bommelmusical De Nieuwe IJstijd. De première werd bijgewoond door koningin Beatrix.

Het verhaal Tom Poes en de nieuwe ijstijd werd door Toonder getekend en geschreven in het najaar van 1947.

- advertentie -De musical is gebaseerd op dit stripverhaal waarin een professor genaamd Sickbock een methode heeft ontdekt om de aardas te kantelen. Hierdoor wordt de Noordpool ijsvrij en smelten de poolkappen. De bewoonde wereld wordt daardoor onbewoonbaar en de onbewoonbare wereld bewoonbaar.

In Tom Poes en de nieuwe ijstijd gebuikte Marten Toonder voor het eerst de zo bekend geworden uitdrukking:

Als je begrijpt wat ik bedoel.

In 2012 wordt op verschillende manieren stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Marten Toonder. Zo wordt er komend voorjaar bijvoorbeeld een zogenaamd Bommelweekend gehouden in kasteel Doorwerth.

Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen, onder meer in het Belgisch Stripcentrum in Brussel, Nederlands Stripmuseum in Groningen en in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Fragment uit de Bommelmusical

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: