//

Toots Thielemans (1922-2016) – Belgische mondharmonicaspeler

Toots Thielemans tijdens een optreden in het Kurhaus in 1961 (cc - Anefo)
Toots Thielemans tijdens een optreden in het Kurhaus in 1961 (cc - Anefo)

De Belgische componist en mondharmonicaspeler Toots Thielemans is maandag op 94-jarige leeftijd overleden. In Nederland is de muzikant vooral bekend vanwege de muziek die hij maakte voor de film Turks Fruit en de politieserie Baantjer.

Toots Thielemans (cc - Ron van der Kolk)
Toots Thielemans (cc – Ron van der Kolk)
De muzikant werd in 1922 geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Dit onder de naam Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans. Zijn bijnaam ‘Toots’ verwijst naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Als kind speelde Toots Thielemans in het café van zijn ouders op de accordeon. Vanaf zijn veertiende speelde hij, naast gitaar, ook mondharmonica. De jonge Brusselaar had namelijk last van astma en de gedachte was dat het spelen op de mondharmonica goed kon zijn voor de longen. Thielemans bleek uitzonderlijk talentvol.

Jazz

Tijdens de oorlogsjaren raakte hij in de ban van jazz. Die liefde zou zijn hele leven duren. Na de oorlog vertrok de Belg naar de Verenigde Staten waar hij optrad met onder meer het Benny Goodman Sextet en het George Shearing Quintet. Aanvankelijk vooral als gitarist, maar later was hij steeds vaker op zijn mondharmonica te horen. Ook fluitend wist de muzikant het publiek vaak te ontroeren. Thielemans verbleef een groot deel van zijn leven in Amerika en liet zich in 1957 naturaliseren. In zijn geboorteland werd hij hierdoor ook wel ‘Vlamerikaan’ genoemd.

Toots Thielemans werd uiteindelijk wereldberoemd met de mondharmonica en werkte in zijn lange carrière samen met iconen als Charlie Parker, Miles Davis, Ella Fitzgerald, Quincey Jones, Sting, Peggy Lee en Billy Joel. Vaak liet hij juist met ogenschijnlijk simpele deuntjes horen, hoeveel gevoel hij in zijn muziek kon leggen. Zijn bekendste nummer is Bluesette uit 1962, waarin de Belg gitaar speelt en fluit. Voor de muzikant was het een gouden nummer. Tot op zijn oude dag voorzagen de royalties van dit nummer Thielemans van inkomen. De muzikant noemde het nummer zelf om die reden eens zijn social-security number. In 2000 werd Bluesette als eerste opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2.

Turks Fruit & Baantjer

In 1973 maakte de Belg het iconische fluitwijsje uit de film Turks Fruit. Daarnaast wekte Thielemans mee aan de intro-muziek van de populaire televisieserie Baantjer.

Baron

In 2001 verleende koning Albert II van België de muzikant de adellijke titel van baron. Twee jaar geleden beëindigde Toots Thielemans zijn carrière. Hij was toen 92 en had volgens zijn manager niet voldoende energie meer om op te treden.

CD: The best of Thielemans
Meer muziekgeschiedenis

Concert: Toots Thielemansin New Orleans (1988)

Bekijk meer over:

België, Biografieën, Muziekgeschiedenis

Categorieën

Vorige verhaal

Francisco Franco (1892-1975) – Beknopte biografie van de Spaanse generaal

Volgende verhaal

Margaret Thatcher (1925-2013)