Topmodellen in Beeld en Geluid

– advertorial –

Topmodellen in Beeld en Geluid
Topmodellen in Beeld en Geluid
Objecten die al jaren onzichtbaar voor publiek, veilig zijn opgeborgen in depots van Beeld en Geluid, worden eindelijk zichtbaar. Een selectie van 2000 topmodellen komt in fases naar boven en wordt in een tentoonstellingsopstelling gefotografeerd. De fotoshoot is voor iedereen toegankelijk en de foto’s van de objecten zijn in de collectiewebsite van Beeld en Geluid te bekijken. Inmiddels zijn al honderden objecten op in.beeldengeluid.nl te zien.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - Foto: CC
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – Foto: CC
De fotoshoot is een grote operatie die opengesteld is voor het publiek. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld zien hoe de eerste radio’s, Eucalypta en het t-shirt van Koos Koets als echte topmodellen op de foto gaan.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft diverse en grote collectie objecten in depot. Deze brengen de radio- en televisiegeschiedenis van Nederland tot leven. Het instituut beheert onder meer de eerste radio’s en televisies, de originele poppen van de Fabeltjeskrant, Paulus de Boskabouter en Eucalypta, maar ook een originele Nipkowschijf, theelepeltjes van alle omroepen, maquettes van decors, de bank van “Zeg ‘ns aaa”, het smoezelige t-shirt van Koos Koets en nog veel meer.

- advertentie -

Deze objecten zijn voor een deel te zien in de experience van Beeld en Geluid. Zoals gebruikelijk in veel musea, bevindt het grootste deel zich in de depots. Er is te weinig ruimte om de objecten doorlopend fysiek tentoon te stellen. Online kan dat wel.

360 graden foto van Meneer de Uil
360 graden foto van Meneer de Uil

Tot en met 24 oktober laat het instituut een selectie, van ruim 2000 objecten, daarom professioneel fotograferen.

Het wordt een heuse fotoshoot waarin ieder object met alle egards wordt behandeld en onder perfecte belichting op de foto gaat. Alle foto’s vertonen we vervolgens op onze vernieuwde site in.beeldengeluid.nl. Een klein deel van de objecten wordt zelfs 360 graden gefotografeerd zodat ze van alle kanten te bekijken zijn.

Om het publiek een indruk te geven van wat zich hier in het Instituut afspeelt heeft Beeld en Geluid besloten de fotoshoot open te stellen voor publiek. Objecten die normaal gesproken veilig achter slot en grendel liggen, zijn hierdoor in het echt te zien.

Ontvangers voor onderduikers, 1940 (Beeld en Geluid)
Ontvangers voor onderduikers, 1940 (Beeld en Geluid)

We laten dagelijks weten welke objecten op de rol staan. Enthousiaste vrijwilligers, die nog met de objecten werkten voordat ze onder werden gebracht bij Beeld en Geluid, vertellen een achtergrondverhaal. Verder is het ook mogelijk om een “selfie” met de objecten te maken.

De criteria waarop de objecten geselecteerd worden zijn historische en technische relevantie en herkenbaarheid. Het gaat dan om objecten die van belang zijn voor de Nederlandse omroepgeschiedenis en (amateur)filmgeschiedenis, objecten die een baanbrekende techniek vertegenwoordigen en uiteraard poppen en decors die in het collectieve geheugen staan gegrift.

Programma:

  • Tot en met 24 oktober in Beeld en Geluid, Hilversum
  • Maandag t/m vrijdag tussen 10:00-17:30 uur
  • Aangezien het gaat om “werk in uitvoering” verwijst Beeld en Geluid naar beeldengeluid.nl/topmodellen, voor de laatste informatie

– advertorial –

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: