Topstuk Caravaggio in Galerij Prins Willem V

/
2 minuten leestijd

Caravaggio (1571 – 1610). Een jongen gebeten door een hagedis, 1595-1600. Doek, 66 x 49,5 cm. The National Gallery, London (Aangekocht met steun van J. Paul Getty Jr Endowment Fund, 1986)
Caravaggio (1571 – 1610). Een jongen gebeten door een hagedis, 1595-1600. Doek, 66 x 49,5 cm. The National Gallery, London (Aangekocht met steun van J. Paul Getty Jr Endowment Fund, 1986)
In Galerij Prins Willem V wordt vanaf 11 oktober een schilderij tentoongesteld van de beroemde Italiaanse kunstenaar Caravaggio (1571-1610). Het gaat om het werk Een jongen gebeten door een hagedis uit de National Gallery in Londen.

Dat er straks in Den Haag een werk van Caravaggio hangt is bijzonder. Geen enkel Nederlands museum bezit namelijk een schilderij van Caravaggio.


Caravaggio is beroemd om zijn dramatische voorstellingen. Door een combinatie van actie, emotie, levensechtheid en een sterk licht-donkercontrast spreken zijn schilderijen de kijker onmiddellijk aan. Het schilderij van de jongen die wordt gebeten door een hagedis is daar wat betreft het museum een goed voorbeeld van.

De schrik spat van het gezicht, een kreet van afschuw is haast te horen – als kijker kun je er niet omheen. Dit soort heftige voorstellingen maakten Caravaggio geliefd én verguisd.

Stadhouder prins Willem

Galerij Prins Willem V is een bijzonder museum in het historische centrum van Den Haag. Stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau liet de zaal in 1774 bouwen om er zijn schilderijen tentoon te stellen. De wanden hingen er bomvol, zodat de rijkdom van zijn verzameling goed te zien was. De Galerij is nu in oude luister hersteld en ruim 150 oude meesters (waaronder Jan Steen, Rubens en Paulus Potter) hangen er weer zij aan zij.

In de Galerij is de komende jaren een serie tentoonstellingen te zien van telkens één schilderij. Gedurende enkele weken wordt een topstuk getoond dat gewoonlijk niet in Nederland is te zien. De bruiklenen komen uit internationaal vermaarde musea. De Caravaggio uit de National Gallery in Londen is het eerste schilderij in deze serie met meesterwerken in de Galerij.

Het museum over Caravaggio:

Caravaggio’s ongepolijste realisme, zijn dramatische licht-donkercontrasten en zijn natuurlijke kleuren veroorzaakten kort na 1600 een sensatie in Rome. Iedereen werd meegesleept door de opvallende nieuwe manier van werken. Zijn levensechte stijl werd in korte tijd immens populair. In de eerste helft van de 17de eeuw had Caravaggio navolgers in Italië, maar ook in Frankrijk, Spanje en de Nederlanden. Hij is de enige vernieuwer in de kunstgeschiedenis naar wie een wijd verbreide internationale kunststroming is vernoemd: het caravaggisme.

Tijdens Caravaggio in de Galerij worden naast het schilderij van Caravaggio twee voorbeelden van dit caravaggisme opgehangen uit de collectie van het Mauritshuis, één van Rubens en één van Honthorst. De Caravaggio hangt van vrijdag 11 oktober tot en met zondag 8 december 2013 in het museum.

Gerelateerde uitgaven:

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties