Topstuk Rijksmuseum op wereldtour

De Brieflezende Vrouw – Johannes Vermeer, ca. 1663
Het beroemde schilderij De Brieflezende Vrouw van Johannes Vermeer gaat binnenkort op een tournee langs verschillende wereldsteden. Dit kan ook nog maar een paar maanden want op 13 april 2013 gaat het Rijksmuseum, eigenaar van het werk, weer open en dan moeten alle topstukken weer in Amsterdam te zien zijn.

Na een renovatie van tien jaar opent het Rijksmuseum komend voorjaar de deuren weer voor het publiek. Voor die tijd maakt het beroemde werk van Vermeer dus nog een wereldreis. Het schilderij zal de komende maanden achtereenvolgens te zien zijn in Shanghai, het Museu de Arte in het Brazialiaanse São Paulo en het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.


Vanaf de heropening is De Brieflezende Vrouw weer te zien in het Rijksmuseum. Volgens museumdirecteur Wim Pijbes is het schilderij tijdloos en universeel en is de vrouw van Vermeer de ideale ambassadeur van zijn museum. Van het zeer kleine oeuvre (34 schilderijen) van Johannes Vermeer dat is overgebleven, bezit het Rijksmuseum vier meesterwerken.

- advertentie -

De Brieflezende Vrouw uit ongeveer 1663 geldt volgens het museum als één van de mooiste schilderijen van de kunstenaar. Eerder dit jaar werd een grote restauratie van het werk afgerond. De kleuren van het schilderij zijn daardoor een stuk helderder dan voorheen.

Het nieuwe Rijksmuseum wil straks niet alleen het verhaal vertellen van de Gouden Eeuw, maar van achthonderd jaar Nederlandse kunst en geschiedenis. Het museum zal dit doen aan de hand van achtduizend voorwerpen. Er komen ook twee stijlkamers die de bezoekers terug moeten brengen in de rijkdom en weelde van de Hollandse achttiende eeuw.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: