Tropenmuseum met sluiting bedreigd

Tropenmuseum in Amsterdam – Foto: CC/GerardM
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten eind 2012 de totale subsidie van twintig miljoen euro aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te stoppen. Het instituut vreest hierdoor voor zijn toekomst.

Het KIT hield er rekening mee dat er bezuiningd zou worden maar is onaangenaam verrast over het feit dat de ministerie de totale subsidie van twintig miljoen euro eind 2012 wil schrappen. Deze subsidie is bijna de helft van de totale jaarbegroting van het KIT.Het instituut ontving afgelopen dinsdag een brief van het ministerie. Het KIT:

- advertentie -

Al geruime tijd is het KIT in overleg met het ministerie om te bewerkstelligen dat we in deze tijd van bezuinigingen onze missie kunnen blijven uitvoeren. Deze brief komt daarom onverwacht, het ministerie geeft daarin geen enkele toelichting en ook geen handvat voor hoe het verder moet.

Door de bezuiniging dreigt sluiting voor zowel het Tropenmuseum als de bijbehorende bibliotheek en het Tropentheater. De president van het KIT, Jan Donner, is van plan het besluit van het ministerie juridisch aan te vechten. Tegenover EenVandaag zei staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Knapen woensdag onder meer het volgende over het besluit:

De belangrijkste reden is dat wij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking behoorlijk moeten bezuinigen. Het Tropenmuseum wordt voor het overgrote deel betaald uit ontwikkelingsgelden. We willen niet uit de ontwikkelingsgelden tot in lengte der dagen het museum open houden.

De staatssecretaris denkt dat het KIT kan blijven bestaan door samen te werken met andere etnografische musea.

EenVandaag besteedde woensdag uitgebreid aandacht aan de kwestie:

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: