‘Tussen Kunst & Kitsch de mist in met Karel Appel-ontdekking’

Volgens verschillende kunstexperts heeft televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch geblunderd door een werk van een van de gasten toe te schrijven aan Karel Appel. Drie deskundigen betwisten de claim, zo werd deze week duidelijk in de talkshow Van Liempt Live van RTL Z.

In de uitzending van Tussen Kunst en Kitsch was begin deze maand te zien hoe een gast een beschilderd stuk hout presenteerde aan expert Richard ter Borg. Die verklaarde dat hem om een heel vroeg reliëf ging van de beroemde kunstenaar Karel Appel. De eigenaren zouden het werk mogelijk zelfs van de kunstenaar zelf hebben gekocht, voor 5 gulden. Richard ter Borg schatte de waarde van het reliëf op een bedrag tussen de 20.000 en 25.000 euro.

De claim van Ter Borg wordt nu echter betwist. Volgens de Amsterdamse kunsthandelaar Nico Delaive is het heel onwaarschijnlijk dat het om een werk van Appel gaat. Hij wijst er onder meer op dat het houten object is gegutst. Volgens Delaive deed Appel dat in die periode helemaal niet.

Ook de prijs van 5 gulden noemt hij onvoorstelbaar.

- advertentie -

“Hij ruilde toen werk voor een pakje shag, voor ongeveer 15 cent dus.”

Ook taxateur Auke van der Werff en galeriehouder Willem Baars lieten tegenover RTL Z weten de claim te betwisten.

Boek: Tussen kunst en kitsch. 101 ontdekkingen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: