Week van de koloniale geschiedenis

Twee Nederlanders in Brazilië

Landschap bij de rivier Senhor de Engenho, Brazilië, 1670-1680 – Frans Post (Rijksmuseum Amsterdam)
Ter gelegenheid van het Brasil Festival dat in oktober in het Concertgebouw wordt gehouden, heeft het Rijksmuseum een tentoonstelling samengesteld onder de titel Johan Maurits & Frans Post. Twee Nederlanders in Brazilië.

Johan Maurits (1604-1679), bijgenaamd de Braziliaan, kwam in 1621 in het leger van prins Maurits. Vooral onder Frederik Hendrik maakte hij naam als officier en in 1636 werd hij door het bestuur van de West-Indische Compagnie (WIC) benoemd tot kapitein in Brazilië. Hij nam het daar op tegen de Portugezen en stichtte Mauritsstad, waar hij een groot paleis liet bouwen.- advertentie -
Paleis Vrijburg, Mauritsstad, Brazilië, 1642-1679. Zijdepapier perkament (Rijksmuseum Amsterdam)

In zijn gevolg reisde de kunstenaar Frans Post mee. Deze legde de militaire veroveringen van Johan Maurits vast, evenals de exotische flora en fauna. Zijn tekeningen vormden de basis voor een wetenschappelijke boek dat Casper Barlaeus in opdracht van Johan Maurits maakte en nog altijd gezien wordt als een van de belangrijkste boeken over Brazilië.

Het Rijksmuseum heeft voor de tentoonstelling Johan Maurits & Frans Post. Twee Nederlanders in Brazilië achttien schilderijen en prenten van Post en enkele tijdgenoten samengebracht.

Daarnaast wordt ook een perkamenten voorstelling van het Braziliaanse paleis van Johan Maurits. De tentoonstelling loopt van 20 september tot en met 21 november 2011.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: