Twee ton subsidie voor Teylers Museum

Ovale Zaal in het Teylers Museum – Wybrand Henriks, 1759-1831
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) verstrekt het Teylers Museum twee ton subsidie. Vrijdag ondertekenden de twee instellingen in Haarlem een samenwerkingsovereenkomst.

Het museum is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Komende zomer maakt de VN-organisatie bekend of het museum een plek krijgt op de lijst. De subsidie van de RCE wordt verstrekt omdat het museum is genomineerd voor de werelderfgoedlijst.


Teylers Museum kan voortaan ook gebruikmaken van de expertise bij de RCE op het gebied van beheer, behoud en ontwikkeling van werelderfgoed.

- advertentie -

Met behulp van de subsidie wil Teylers de combinatie van historische gebouwen, historische collectie én historisch gedachtegoed voor de bezoekers weer tot leven brengen. Daarom wordt het oorspronkelijke woonhuis en het laboratorium van Teylers gerestaureerd en opengesteld voor publiek.

Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste openbare museum in Nederland. Het werd in 1784 geopend als kennisinstituut voor eigentijdse kunst en wetenschap. Doelstelling was alle beschikbare kennis in een encyclopedisch opgezette Ovale Zaal bijeen te brengen en toegankelijk te maken, zonder dwang van Kerk of Staat.

De eerste aankoop van Teylers Museum was in 1780 een zeldzame eerste druk van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert. Van haar opvolger en concurrent, de Encyclopédie Methodique, bewaart Teylers Museum het meest complete exemplaar ter wereld. Deze bestaat uit 195 banden.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier