Tweede Pinksterdag is ‘Dag van het Kasteel’

Slot Loevestein – Foto: CC/Niels

Aankomende maandag wordt de zesde editie van de Dag van het Kasteel gehouden. Thema van het evenement is dit keer Oranje boven! Tweehonderd jaar Oranjes en twee eeuwen koninkrijk.

Ingang van Huis Bergh – Foto: CC


De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting. Dit jaar heeft de stichting ervoor gekozen stil te staan bij de invloed die het huis van Oranje op de ontwikkeling van kastelen en buitenplaatsen heeft gehad. Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat Willem, de zoon van de laatste stadhouder, voet aan wal in de Nederlanden. Hij werd uitgeroepen als soeverein vorst: het begin van ons koninkrijk. Twee jaar later werd hij als koning Willem I gekroond.

De Nederlandse Kastelenstichting:

- advertentie -

Al eeuwenlang bezaten de prinsen van Oranje kastelen en buitenplaatsen in de Nederlanden. Denk aan het kasteel van Breda, het kasteel van IJsselstein, Paleis ’t Loo en Soestdijk. Nu ze koning waren geworden, (ver)bouwden ze in de negentiende eeuw op verschillende plaatsen jachtsloten, zomerverblijven en residenties. Niet alleen in Den Haag, waar paleizen als Huis Ten Bosch en Kneuterdijk werden betrokken, maar ook bijvoorbeeld het Kasteel van Tilburg, gebouwd in de neogotische stijl die door koning Willem II in Nederland werd geïntroduceerd. Deze stijl, die teruggreep op de middeleeuwen, werd mode onder de adel, die door de koningen sterk werd gestimuleerd. Een nationaal bekend voorbeeld is Kasteel De Haar bij Haarzuilens.

Volgens de stichting zijn overal in de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen sporen zichtbaar van ons koninkrijk onder de Oranjes.

Aan de Dag van het Kasteel doen 58 kastelen mee. Veel van die kastelen en buitenplaatsen zijn Tweede Pinksterdag gratis te bezoeken en ook zijn er verschillende activiteiten ontwikkeld die aansluiten op het thema. Bezoek voor een lijst van deelnemende programma’s de website van de Nederlandse Kastelenstichting.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: