UEFA beboet voetbalbond om Mladic-spandoek

De wedstijd werd gespeeld in het Giuleştistadion in Boekarest
De UEFA heeft de Roemeense voetbalbond een boete van vijftienduizend euro opgelegd vanwege een shockerend spandoek dat supporters tijdens een kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië ophingen.

Tijdens deze begin juni gespeelde kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2012 hingen Roemeense supporters een spandoek op met daarop de tekst Mladic Vrij!. Deze beruchte leider van de Bosnisch-Servische troepen in de periode 1992-1995 was toen net gearresteerd.

Mladic is door het

- advertentie -Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd voor misdaden die hij in de jaren negentig in Bosnië zou hebben gepleegd.

Verschillende Roemeense supporters wilden de supporters van Bosnië met het Mladic-spandoek duidelijk shockeren. Ze deden dit ook door tijdens de wedstrijd herhaaldelijk “Servië, Servië!” te roepen. Verschillende Bosniërs vernielden uit woede stoeltjes in het stadion. Omdat politieke uitingen tijdens voetbalwedstrijden verboden zijn, besloot UEFA de Roemeense bond een geldboete op te leggen. Vanwege de vernieling van stadionstoeltjes kreeg ook de Bosnische bond een boete opgelegd.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier