Uitvinder eerste laptop overleden

GRiD Compass 1100 – Foto: CC/propia
Bill Moggridge, de man die in 1979 de eerste laptop ontwikkelde, is zaterdag in zijn woonplaats San Francisco op 69-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaan maakte in 1979 de zogenaamde GRiD Compass, de eerste draagbare computer waarbij het scherm aan het toetsenbord was vastgemaakt. De computer, die in de beginjaren onder meer gebruikt werd door ruimtevaartorganisatie NASA, ging de geschiedenisboeken in als de eerste laptop.


- advertentie -
Osborne 1 – Foto: CC/Bilby

In 1982 werden de eerste exemplaren van de GRiD Compass 1100 verkocht.

De eerste portable computer die een commercieel succes werd, was de Osborne 1. Deze draagbare minicomputer woog maar liefst tien kilo en voor een nieuw exemplaar moest 1795 dollar neergelegd worden. Deze computer was ontworpen door Adam Osborne en had een geheugen van slechts 64kB.

De GRiD Compass van Bill Moggridge werd vooral gebruikt door overheidsinstellingen. In vergelijking met de Osborne 1 was deze computer ook nog een stuk duurder. Voor een nieuw exemplaar moest ruim 8000 dollar betaald worden. Voor de NASA was de GRiD Compass onder meer interessant omdat hij erg robuust was, vrij weinig woog (5 kilo) en relatief veel geheugen (265kB) had.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: