Dark
Light

Uitvinder eerste laptop overleden

1 minuut leestijd

GRiD Compass 1100 – Foto: CC/propia
Bill Moggridge, de man die in 1979 de eerste laptop ontwikkelde, is zaterdag in zijn woonplaats San Francisco op 69-jarige leeftijd overleden.

De Amerikaan maakte in 1979 de zogenaamde GRiD Compass, de eerste draagbare computer waarbij het scherm aan het toetsenbord was vastgemaakt. De computer, die in de beginjaren onder meer gebruikt werd door ruimtevaartorganisatie NASA, ging de geschiedenisboeken in als de eerste laptop.


Osborne 1 – Foto: CC/Bilby

In 1982 werden de eerste exemplaren van de GRiD Compass 1100 verkocht.

De eerste portable computer die een commercieel succes werd, was de Osborne 1. Deze draagbare minicomputer woog maar liefst tien kilo en voor een nieuw exemplaar moest 1795 dollar neergelegd worden. Deze computer was ontworpen door Adam Osborne en had een geheugen van slechts 64kB.

De GRiD Compass van Bill Moggridge werd vooral gebruikt door overheidsinstellingen. In vergelijking met de Osborne 1 was deze computer ook nog een stuk duurder. Voor een nieuw exemplaar moest ruim 8000 dollar betaald worden. Voor de NASA was de GRiD Compass onder meer interessant omdat hij erg robuust was, vrij weinig woog (5 kilo) en relatief veel geheugen (265kB) had.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie