Dark
Light

Unieke foto’s Kamp Vught opgedoken

Auteur:
1 minuut leestijd
Enkele gevangenen op weg naar Kamp Vught - Foto: STIWOT / NMKV
Enkele gevangenen op weg naar Kamp Vught - Foto: STIWOT / NMKV

Foto: STIWOT / NMKV
Er zijn recent twee zeldzame foto´s gevonden waarop gevangenen van Kamp Vught te zien zijn. Foto´s van gevangenen van het SS-concentratiekamp Vught.

De twee foto’s zijn onlangs door de heer Klaas Bezema geschonken aan de Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT). Deze stichting nam vervolgens contact op met Nationaal Monument Kamp Vught. Beide organisaties verzamelen nu meer informatie over de foto’s.



Foto: STIWOT / NMKV

Op één van de foto’s zijn gevangenen te zien zijn gevangenen in gestreepte kampuniformen te zien, die lopend over de Loonsebaan en in gezelschap van een bewaker op de fiets hotel De Hut passeren – nu restaurant de Vughtse Heide. De andere foto toont dezelfde groep gevangenen, die waarschijnlijk moest werken in het buitengebied, mogelijk de nabijgelegen Gement of het Bossche Broek.

Volgens Nationaal Monument Kamp Vught zijn de foto´s uniek omdat zowel gevangenen als bewakers (slachtoffers en daders) te zien zijn. Ook de ogenschijnlijk ongedwongen ‘groepsfoto’ is bijzonder omdat het streng verboden was om in en vlakbij het kamp te fotograferen. Dergelijke foto’s zijn dan ook erg zeldzaam.

Vrijwilligers van STIWOT hebben achterhaald dat de foto’s zijn gemaakt door de vader van de schenker van de foto’s. Deze zou als tuinman werkzaam zijn geweest bij de familie Van Beuningen in Vught. De foto’s dateren uit 1943 of 1944 en komen uit een familie-album. Vader Bezema was een amateur-fotograaf en bleef ook tijdens de oorlog foto’s maken.

Nationaal Monument Kamp Vught is erg blij met de vondst. De foto’s sluiten goed aan op het thema van de huidige tentoonstelling ‘Zichtbare herinneringen…een confrontatie met terreur’ waarin de relatie tussen kamp Vught en zijn omgeving centraal staat. Deze tentoonstelling loopt tot en met 9 januari 2011.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×