Bij Museum Catharijneconvent in Utrecht worden vanaf vrijdag verschillende interessante objecten uit de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UU) tentoongesteld. Het gaat om manuscripten, oude gedrukte boeken en kaarten die ontdekt zijn door studenten, onderzoekers of conservatoren, en nieuw verkregen documenten die nu voor het eerst worden getoond.
Uit de recentste ontdekkingen zijn naar aanleiding van de tentoonstelling in Catharijneconvent vooral die stukken geselecteerd die betrekking hebben op het christendom of religie in het algemeen. De tentoonstelling bestaat uit twee delen: Geloof en wetenschap in Utrecht en De aarde in kaart.
Vanaf vrijdag wordt onder meer het enig overgebleven blad uit het sacramentarium van de Utrechtse bisschop Odilbald (870-898)
tentoongesteld. Het is voor het eerst dat dit stuk te zien is. Ook tentoongesteld wordt het Pontificale van de Mariakerk te Utrecht, rond 1450 geïllumineerd door de beroemde meester van Katharina van Kleef.
Zijn bekendste meesterwerk is het Getijdenboek van Katharina van Kleef dat zich in de Pierpont Morgan Library in New York bevindt. Tussen ongeveer 1438 en 1460 heeft hij echter ook een reeks andere handschriften fraai geïllumineerd.
Een daarvan is het Pontificale van Sinte Marie dat in bezit is van de UU. Het pontificale werd gebruikt door de bisschop en bevatte teksten en handelingen die behoorden bij de liturgie.
In dit deel van de tentoonstelling is ook de oudste Hindoestaanse grammatica ter wereld te vinden. Deze grammatica werd opgeschreven door de Poolse crimineel Joan Josua Ketelaer, en is bewaard gebleven in drie handschriften. Het meest complete handschrift bevindt zich in de collectie van de UU. Verder zijn enkele kaarten te zien, waaronder een die uitlegt hoe je een Spaanse zilvervloot moet overvallen, gesigneerd door Abel Tasman. Bijzonder is ook een zeldzame Boeginese zeeroverskaart van de Indische Archipel.
De vermelde objecten zijn van 27 april tot 17 augustus 2012 te zijn bij Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het merendeel van de werken zijn online te bekijken op de website Bijzondere Collecties van de UU.
Geloof en wetenschap in Utrecht
Op 25 augustus wordt het tweede deel van de tentoonstelling geopend. Dit deel is volledig gewijd aan ‘Geloof en wetenschap in Utrecht’. Dan zijn onder meer architectuurtekeningen van Johannes Flentge te bewonderen. Deze steenhouwer was in de jaren ’30 van de vorige eeuw betrokken bij de restauratie van de Utrechtse Dom. Hij maakte veel tekeningen om het meetkundige systeem van de Dom te kunnen doorgronden.
Lees ook: Getijdenboeken, middeleeuwse devotie ten top