Week van de koloniale geschiedenis

Utrechts Psalter genomineerd voor Unesco-lijst

Het negende-eeuwse Utrechts Psalter is genomineerd voor het Memory of the World Register van Unesco. Dat meldt de Universiteit Utrecht dat momenteel eigendom is van het psalter.

Halverwege 2015 beslist Unesco of het middeleeuwse handschrift een plaats krijgt op dit register voor documentair erfgoed.

Het Utrechts Psalter, gemaakt in de negende eeuw, is een van de meest kostbare handschriften dat zich in een Nederlandse collectie bevindt.

Het werk bevat 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geïllustreerd. Het boek is gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk) aan het begin van de negende eeuw en kwam via Engeland in Utrecht terecht. In 1716 werd het geschonken aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht, die het sinds die tijd bewaart.

- advertentie -

Het Memory of the World Register van Unesco is de enige lijst op het gebied van documentair erfgoed. In totaal staan er negen documenten uit Nederlandse bibliotheken op de lijst, waaronder het Dagboek van Anne Frank en Marx’ Communistisch Manifest en Das Kapital.

Utrechts Psalter - Psalm 102 (nu 103) - Afgebeeld wordt o.a. ‘De Heer … redt uw leven van het graf, hij kroont u met trouw en liefde, … uw jeugd vernieuwt zich als een adelaar. (UU)
Utrechts Psalter – Psalm 102 (nu 103) – Afgebeeld wordt o.a. ‘De Heer … redt uw leven van het graf, hij kroont u met trouw en liefde, … uw jeugd vernieuwt zich als een adelaar. (UU)

De zeggingskracht van het Utrechts Psalter komt volgens de Universiteit Utrecht uit de 166 pentekeningen die horen bij de tekst van elk van de psalmen en de Bijbelse liedteksten. Het gaat daarbij niet alleen om de inhoud maar ook om de stijl die is omschreven als nerveus, dynamisch, surrealistisch en barok. De afbeeldingen roepen soms vergelijkingen op met het werk van Jeroen Bosch. Het manuscript was, zo stelt de universiteit, een echte trendsetter dat nog eeuwen later een inspiratiebron voor de productie van psalters was.

Bart Jaski, conservator handschriften bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht:

“Het Utrechts Psalter staat qua wetenschappelijk belang dicht bij het Book of Kells in Trinity College Dublin en de Très Belles Heures de Duc de Berry van de gebroeders Limburg, twee van de mooiste handschrift uit de middeleeuwen. Over geen enkel middeleeuws handschrift in Nederlands bezit is zoveel geschreven en zijn er zoveel reproducties van gepubliceerd, zowel in boekvorm als digitaal.”

Het Utrechts Psalter is door te bladeren op: www.utrechtpsalter.nl

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: