Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco

Uniek middeleeuws handschrift

Het Utrechts Psalter wordt toegevoegd aan het Memory of the World Register van UNESCO. Op deze lijst met documentair erfgoed van wereldbetekenis staan onder andere ook het originele dagboek van Anne Frank, de archieven van de VOC en Marx’ opzet van het Communistisch Manifest en zijn aantekeningen op Das Kapital.

Het Utrechts Psalter werd rond 830 gemaakt in of nabij Reims (Frankrijk). De universiteit Utrecht:

“Over geen enkel middeleeuws handschrift in Nederlands bezit is zoveel geschreven en zijn er zoveel reproducties van gepubliceerd, zowel in boekvorm als digitaal. Het bevat 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geïllustreerd. Via Engeland is het psalter uiteindelijk in Utrecht terecht gekomen. In 1716 werd het geschonken aan onze bibliotheek, die het sinds die tijd bewaart.”

Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco
Utrechts Psalter op Werelderfgoedlijst Unesco

Door de fraaie illustraties leest het handschrift volgens de universiteit als een stripverhaal waarin delen uit de teksten boven de psalm zijn afgebeeld.

“De dynamische en schetsmatige stijl van de tekeningen uit het Utrechts Psalter was vernieuwend in zijn tijd. De tekeningen doen qua onderwerp soms denken aan het werk van Jeroen Bosch. Deze stijl en de afbeeldingen werden nog eeuwen lang in Frankrijk en Engeland geïmiteerd. Het boek was dus een echte trendsetter.”

Vanaf 21 oktober is het Utrechts Psalter een maand lang te zien in Museum Catherijneconvent. Ook is het boek digitaal te bekijken via www.utrechtspsalter.nl.

- advertentie -

Boek: Utrecht Psalter In Medieval Art

Video over het Utrechts Psalter:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: