UvA staat stil bij 380ste Dies Natalis

Athenaeum Illustre
De Universiteit van Amsterdam (UvA) staat aankomende vrijdag stil bij haar 380ste geboortedag.

Tijdens de zogenaamde Dies Natalis zal rector magnificus Dymph van den Boom in een toespraak een en ander zeggen over de profilering van de Nederlandse universiteiten, de rol van de overheid daarbij en over het profiel van de UvA. Vervolgens houdt filosoof Daniel Dennett de zogenaamde Diesrede. Titel van de rede luidt Curiosity. De UvA over deze lezing:

Onze huidige kennisis gestoeld op de onuitputtelijke nieuwsgierigheid die onze voorouders aan de dag legden. Dennett verkent het schemergebied tussen nieuwsgierigheid en exploratie. Mensen zijn nieuwsgierig. Evolutie is een exploratief proces, maar de term exploratie heeft ook een sterk mentalistische connotatie. Alhoewel de menselijke soort kampioen is als het om nieuwsgierigheid gaat, wijst Dennett ook op de oude stelregel ‘Curiosity killed… the cat’.

Tijdens de Dies Natalis ontvangen technologisch innovator Martin van den Brink, macro-econoom Willem Buiter, filosoof Dennett en theoretisch fysicus Peter Zoller het eredoctoraat van de UvA.

- advertentie -

De middag eindigt met de uitreiking van de prijs UvA-docent van het jaar 2011.

Athenaeum Illustre

De UvA is voortgekomen uit het Athenaeum Illustre. Deze instelling ontstond in 1632 in Amsterdam nadat twee internationaal bekende wetenschappers – Caspar Barlaeus en Gerardus Vossius – er inaugurele redes hadden gehouden. Het Athenaeum Illustre was niet echt een universiteit, maar meer een school voor hoger onderwijs waar jongeren een begin konden maken met een academische studie.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: