Van Assepoester tot Polderprinses

Van Assepoester tot Polderprinses
Van Assepoester tot Polderprinses
Te lang bleef de rol van vrouwen in de geschiedenis van onze polders onderbelicht. Daaraan maakt dit boek, waarin drie generaties vrouwen poldergeschiedenis schrijven, een kleurrijk einde. Van Assepoester tot Polderprinses. Over poldervrouwen toen en nu.

Nederland was in rep en roer toen prinses Máxima in 2007 verklaarde dat dé Nederlander en dé Nederlandse identiteit niet bestaan. Waarschijnlijk was ze nog nooit in de Noordoostpolder geweest.


Immers, op dat stukje op het water bevochten Nederland moest na de Tweede Wereldoorlog een modelsamenleving ontstaan. Zorgvuldig geselecteerde mannen en vrouwen – uit alle regio’s van Nederland en van verschillende gezindten – moesten gezamenlijk een perfecte gemeenschap opbouwen. Een experimentele smeltkroes met onzekere uitkomst.

Modelsamenleving?

Is die beoogde modelsamenleving ontstaan? De schrijvers, Anje Ham en Jakob Schuiringa, gaan in dit boek op zoek naar het antwoord en speuren bovendien naar zoiets ongrijpbaars als regio-identiteit en poldergevoel. Ze hervertellen de ruim 70-jarige geschiedenis van de Noordoostpolder en doen dit vanuit het tot nu toe onderbelichte perspectief van drie generaties poldervrouwen: de pioniersvrouwen van het eerste uur, hun emanciperende dochters en hun ondernemende kleindochters. Voor één keer steken de vrouwen het hoofd boven het maaiveld en vertellen ze hún polderverhaal. Van Assepoester tot Polderprinses.

- advertentie -

Wat blijkt: de ruim 100 (!) vrouwen uit dit boek noemen de Noordoostpolder geslaagd. Ze zijn trots op hun nieuwe land. De polder heeft bovendien een archetype poldervrouw ‘geproduceerd’. Met eigenschappen als vrijheidsdrang, tolerantie en aanpassingsvermogen. Plus een sterk ontwikkelde gemeenschapszin en geloof in gelijkheid. Kan het Nederlandser?

Van Assepoester tot Polderprinses – Anje Ham & Jakob Schuiringa
Poldervrouwen toen en nu

ISBN: 9789079657100
Uitgever: 12B-Educated
Hardcover, 232 pagina’s
Prijs: € 25,00

Bestel dit boek bij:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier