Van Gogh Museum is duurzaamste museum ter wereld

Van Gogh Museum in Amsterdam - cc
Van Gogh Museum in Amsterdam – cc
Als eerste museum ter wereld heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam op drie terreinen de score ‘zeer goed’ ontvangen bij een internationale duurzaamheidstest.


Exterieur van het museum (Van Gogh Museum)
Exterieur van het museum (Van Gogh Museum)
Het museum ontving het zogenaamde duurzaamheidscertificaat met een score ‘Very Good’ voor gebouw, beheer én gebruik. Deze internationaal erkende certificeringsmethode beoordeelt het duurzame karakter van het museumgebouw en de wijze waarop het gebouw wordt beheerd en gebruikt.

Zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann is blij met de score:

“We zijn er trots op, want we hebben bewust voor deze koers gekozen waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ons museum trekt jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers en heeft als kerntaak het behoud van het culturele erfgoed van Vincent van Gogh. Daar hoort wat ons betreft ook bij hoe je verantwoord en duurzaam omgaat met het museumgebouw en de omgeving.”

Het gebouw, beheer en gebruik van het Amsterdamse museum zijn beoordeeld aan de hand van negen categorieën, waaronder energie, materialen, water, afval, gezondheid en management.

- advertentie -

Het Van Gogh Museum scoorde onder meer hoog doordat het de warmte-koude-opslag gekoppeld heeft aan de eigen installaties, waardoor het gebouw een schoner energielabel krijgt en duurzaam opgewekte energie gebruikt. Ook stimuleert het Van Gogh Museum medewerkers en bezoekers gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: