Dark
Light

‘Veel vermeende Auschwitz-bewakers niet vervolgd’

1 minuut leestijd

De spreuk Arbeit macht frei op de toegangspoort van Auschwitz I - CC
De spreuk Arbeit macht frei op de toegangspoort van Auschwitz I – CC
Veel van de Auschwitz-bewakers die onlangs zijn opgespoord, worden waarschijnlijk niet meer vervolgd. Dat meldde Der Spiegel afgelopen weekend.

Zeker elf van de opgespoorde mannen zouden door de Duitse justitie inmiddels zijn vrijgesteld van vervolging. Verdachten in de leeftijd van 88 tot 94 jaar zijn volgens justitie in Duitsland niet fit genoeg voor een proces.

De verdachten werden enige tijd geleden opgespoord door het Centrum voor onderzoek naar nazi-misdaden in Ludwigsburg. Afgelopen jaar meldde dit centrum nog dat er genoeg bewijsmateriaal is om nog zeker dertig zaken aan te spannen tegen voormalig kampbewakers. De dossiers werden vervolgens overgedragen aan de Openbare Ministeries in verschillende Duitse deelstaten.

In elf gevallen is nu echter al bepaald dat de verdachten niet fit genoeg zijn voor een proces.

Demjanjuk

De zoektocht naar voormalige kampbewakers nam in 2011 een vlucht na de veroordeling van John Demjanjuk. Een rechtbank in München oordeelde toen dat Demjanjuk medeplichtig was aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk ging in hoger beroep maar overleed enige tijd later. Naar aanleiding van de uitspraak in de Demjanjuk-zaak meenden medewerkers van het onderzoekscentrum dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.

Een week geleden werd in Amerika nog een Auschwitz-bewaker opgepakt. Hij wordt mogelijk uitgeleverd aan Duitsland.

Boek: Het Demjanjuk-proces – Reportages van een Nebenkläger