Dark
Light

Veelbesproken kruisweg van Servaes in Grote Kerk Breda

Auteur:
2 minuten leestijd
Detail van een van de werken van Albert Servaes (Afbeelding: Grote Kerk Breda)

In de Grote Kerk in Breda is van Aswoensdag tot Pasen de veelbesproken Getekende Kruisweg (1919) van de Vlaamse expressionist Albert Servaes te bewonderen.

Detail van een van de werken van Albert Servaes (Afbeelding: Grote Kerk Breda)
Detail van een van de werken van Albert Servaes (Afbeelding: Grote Kerk Breda)

De 15e-eeuwse Grote Kerk van Breda staat van 25 februari (Aswoensdag) en 12 april 2009 (Pasen) stil bij het thema lijden. Dit met de tentoonstelling Weg van Passie. Getoond worden de veelbesproken Getekende Kruisweg van Albert Servaes en werken van drie hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het thema lijden. De Vlaamse kunstenaar Albert Servaes (1883-1966) maakte de Getekende Kruisweg in 1919 voor een kerkje in het Belgische Luithagen. Hij liet zich daarbij inspireren door de onmenselijkheid van de Eerste Wereldoorlog.

Zijn houtskooltekeningen tonen het lijden van Jezus onopgesmukt. Destijds viel Servaes’ realistische werk niet in goede aarde bij de Rooms-Katholieke Kerk. Rome sprak een veroordeling uit en de staties werden uit het kerkgebouw verwijderd. Na verschillende omzwervingen kwam de kruisweg in de jaren vijftig terecht in de abdij van Koningshoeven. Het kerkelijk verbod om de kruisweg als devotiestuk in een kerk of klooster te presenteren is nog steeds niet opgeheven. Als kunstwerk mag het werk echter wel worden getoond.

Eén van de werken uit de serie Troost van Caren van Herwaarden (Afbeelding: Grote Kerk Breda)
Eén van de werken uit de serie Troost van Caren van Herwaarden (Afbeelding: Grote Kerk Breda)
De Getekende Kruisweg van Servaes wordt tussen Aswoensdag en Pasen tentoongesteld als een document van lijden op zich, maar ook als inspiratiebron voor hedendaagse dichters en beeldende kunstenaars. De Vlaamse dichter Marc Dejonckheere combineert bijvoorbeeld veertien door hem gemaakte gedichten bij de kruisweg van Servaes met foto’s van opgegraven soldaten uit de Eerste Wereldoorlog op de slagvelden rond Ieper.

De Amsterdamse kunstenares Caren van Herwaarden toont daarnaast collages uit haar Troost-serie. De kunstenares heeft zich verdiept in de manier waarop er binnen de Christelijke traditie met het leven en de dood wordt omgegaan en de rol die het menselijk lichaam daarin speelt.

Marc Mulders uit Tilburg is een ander voorbeeld van een hedendaagse kunstenaar die zich door Servaes heeft laten inspireren. Van hem worden in de Grote Kerk in Brede eveneens werken getoond, waaronder zijn bekende Piëta.

De tentoonstelling Weg van Passie loopt van 25 februari tot en met 12 april 2009, is op doordeweekse dagen te bezoeken van 10:00 tot 17:00 uur en op zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 3 euro. Zie ook: www.grotekerkbreda.nl

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×