Dark
Light

Veertig jaar popfestival Kralingen

Auteur:
1 minuut leestijd
Canned Heat op het hoofdpodium van Popfestival Kralingen (CC BY-SA 3.0 - Erik Baas - wiki)
Canned Heat op het hoofdpodium van Popfestival Kralingen (CC BY-SA 3.0 - Erik Baas - wiki)

Het is deze week veertig jaar geleden dat in het Kralingse Bos het Holland Pop Festival werd gehouden.

Foto: Gemeentearchief Rotterdam
Het festival dat in de volksmond vooral bekend werd onder de naam Popfestival Kralingen, was het eerste meerdaagse popfestival van Nederland. Het festival werd gehouden van 26 tot 28 juni 1970 en trok meer dan 80.000 bezoekers. Nederland had zijn eigen ‘Woodstock’.

Er waren optredens van ongeveer veertig bands, waaronder van beroemde bands als Pink Floyd, The Byrds, Santana en Ekseption. Niet al die bezoekers betaalden overigens. Velen klommen gewoon over de hekken. Het eerste openluchtfestival van Nederland was razend populair.

In Rotterdam wordt dit jaar op verschillende manieren stilgestaan bij het feit dat het Holland Pop Festival veertig jaar geleden werd gehouden. Zondag 27 juni nemen de organisatoren van het festival, Georges Knap en Berry Visser, het eerste exemplaar van een boek over het festival in ontvangst. Ook Galerie Kralingen haalt herinneringen op aan het Holland Pop Festival. Vanaf zaterdag zijn in de galerie festivalfoto’s en -memorabilia te bewonderen. Gemeentearchief Rotterdam heeft aan aantal foto’s van het festival online gezet.

Boek: Fifty Up – Holland Popfestival 1970-2020

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×