Verborgen Verhalen in Museum Catharijneconvent

//
2 minuten leestijd

De Doornenkroning – Dirck van Baburen, 1622,
Museum Catharijneconvent in Utrecht toont vanaf begin juni een serie schilderijen van oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw die lange tijd verborgen zijn geweest in het museumdepot. De schilderijen hebben met elkaar gemeen dat ze bijzondere bijbelverhalen uitbeelden.

In de tentoonstelling Verborgen Verhalen zijn onder meer werken van schilders als Rembrandt, Abraham Bloemaert, Jan van Bijlert en Frans Hals te zien. Op al deze werken worden bijbelverhalen uitgebeeld. Zo komen bijvoorbeeld verhalen over MariaIsaak zegent Jakob – Joachim Beuckelaer, 1568,

Magdalena, Paulus, Tobias en Lot aan bod. Museum Catharijneconvent:

In de zestiende en zeventiende eeuw komen bijbelverhalen steeds meer in de belangstelling te staan. Voor kunstenaars is de bijbel enerzijds een grote inspiratiebron, anderzijds een ideaal uitgangspunt om schildertechnische hoogstandjes te tonen. Wat betreft verhalenkennis, inlevingsvermogen, creativiteit en techniek vragen bijbelverhalen het uiterste van kunstenaars. De dramatische, spannende, mooie of treurige verhalen nodigen bovendien uit tot het schilderen van heftige gemoedstoestanden of teruggetrokken emotie. Rembrandt en zijn leerlingen lieten zich hierdoor in het bijzonder uitdagen.

In de zomertentoonstelling zijn ook twee onlangs gerestaureerde zeventiende-eeuwse schilderijen te zien. Het schilderij De Doornenkroning van Dirck van Baburen en het paneel met Jaël, Debora en Barak van Salomon de Bray zijn onlangs ontdaan van een dikke vergeelde vernislaag.

Reliekkist uit schenking Paulusabdij

Behalve bijbelschilderkunst zal ook een selectie te zien zijn van een belangrijke schenking van relieken uit de Paulusabdij in Oosterhout. Rond 1950 woonden er ongeveer honderd monniken in dit Brabantse klooster en was het de belangrijkste abdij in Nederland. De gemeenschap van de Paulusabdij besloot in 2006 de abdij te verlaten. De grote collectie relieken en reliekhouders, liturgische kleding en gebruiksvoorwerpen werd aan Museum Catharijneconvent geschonken.

De tentoonstelling Verborgen Verhalen loopt van 2 juni tot en met 4 september. Op donderdag 2 juni is het museum in verband met de Stadsdag Utrecht gratis te bezoeken.