Dark
Light

Verbrande werken diefstal Kunsthal geïdentificeerd

1 minuut leestijd
Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée – Paul Gauguin
Een van de verbrande werken – Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée – Paul Gauguin

Dat een aantal van de kunstwerken die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam werden gestolen is verbrand, was al bekend. Welke schilderijen dat precies waren was echter onduidelijk. Het Roemeens Nationaal Historisch Museum heeft nu ontdekt welke drie schilderijen in ieder geval verbrand zijn.

La Liseuse en Blanc et Jaune – Henri Matisse, 1919
La Liseuse en Blanc et Jaune – Henri Matisse, 1919


De werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse blijken te zijn verbrand. Het museum in Roemenië concludeert dit na bestudering van asresten in de kachel van Olga Dogaru, de moeder van een van de hoofdverdachten van de kunstroof. In haar kachel troffen de onderzoekers ook sporen aan van een vierde schilderij. Dit is vermoedelijk het gestolen schilderij van Lucian Freud. In totaal werden er oktober vorig zeven werken gestolen uit het Rotterdamse museum.

Tijdens verhoren gaf Olga Dogaru eerder aan dat ze alle zeven werken in haar kachel had verbrand. Ze hoopte haar zoon hiermee uit handen van de politie te houden. De vrouw trok haar verklaring later echter weer in.

Papier

Waar de overige werken, twee schilderijen van Claude Monet en één van Pablo Picasso, zijn is niet bekend. Niet uitgesloten wordt echter dat deze schilderijen ook zijn verbrand. Anders dan de andere werken zijn deze schilderijen echter op papier gemaakt in plaats van op doek, waardoor het ondoenlijk is hier in de as nog sporen van te vinden.

Dinsdag begint in Boekarest het proces tegen de vier hoofdverdachten van de schilderijenroof. De advocaat van de verdachten zegt dat zijn cliënten onschuldig zijn en beweert dat het onderzoek naar de asresten onzorgvuldig is uitgevoerd.

Ook van dit schilderij (van Meyer de Haan) zijn sporen gevonden tijdens het asonderzoek
Ook van dit schilderij (van Meyer de Haan) zijn sporen gevonden tijdens het asonderzoek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie