Week van de koloniale geschiedenis

‘Verdwenen piramides’ gevonden via satellietfoto’s

Afb: Still YouTube
Wetenschappers hebben met behulp van satellietfoto’s van de NASA zeventien verdwenen piramides in Egypte weten te lokaliseren. De piramides zijn in de loop der tijd door een laag zand bedekt.

De onderzoekers maakten gebruik van infraroodbeelden van satellieten. Met behulp van deze foto’s wisten de Amerikaanse wetenschappers naast de zeventien piramides ook nog zo’n duizend graftombes en drieduizend nederzettingen te lokaliseren.Verschillende van de vondsten zijn inmiddels door opgravingen bevestigd. Zo is er bijvoorbeeld al een 3000 jaar oud huis opgegraven. De omtrek van dat huis komt vrijwel volledig overeen met de omtrek zoals die te zien is op de satellietfoto. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat de methode betrouwbaar is.

- advertentie -

Het onderzoek wordt geleid door de Amerikaanse egyptoloog Sarah Parcak. Tegenover de BBC zegt zij verbaasd te zijn dat er zoveel gevonden is. De satellietbeelden zijn vanaf zevenhonderd kilometer hoogte gemaakt. De gebruikte camera’s zijn zo krachtig dat ze in staat zijn objecten met een diameter van minder dan een meter te onderscheiden.

De door een laag zand bedolven piramides zijn op de foto’s te zien omdat deze bouwwerken gemaakt zijn van kleistenen en dat materiaal heeft een veel grotere dichtheid dan het zand er omheen. De Egyptische autoriteiten zijn van plan de nieuwe technologie ook te gaan gebruiken.

De BBC heeft het team van Sarah Parcak tijdens het onderzoek gevolgd. Aankomende maandag zendt de omroep de documentaire Egypt’s Lost Cities uit. Hierin is te zien hoe de onderzoekers in Egypte op zoek gaan naar bouwwerken die ze met behulp van de satellietfoto’s hebben gelokaliseerd.

Egyptian Pyramids Found By Infra-Red satellite Images

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: