Verenigde Naties onderzoeken ‘Zwarte Piet’

Zwarte Piet - Foto: CC/Sander van der Wel
Zwarte Piet – Foto: CC/Sander van der Wel
Een commissie van de Verenigde Naties doet onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is of niet. In Nederland wordt al enkele weken druk gediscussieerd over die vraag.


NRC Handelsblad publiceerde zaterdag een brief waaruit blijkt dat ook de VN de zaak gaan onderzoeken. Een commissie onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten blijkt te bekijken of Zwarte Piet een racistisch stereotype is. In de brief, die dateert van 17 januari, staat dat de rapporteurs informatie gekregen hebben dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is en dat het beeld van Afrikanen als tweederangsburgers wordt bevestigd.

Volgens de rapporteurs kan het Sinterklaasfeest in ieder geval niet op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed geplaatst worden zolang er betrokken gemeenschappen zijn die hier niet mee instemmen. Op de lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”. Onder meer de tango en de flamenco staan al op de lijst.

Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland pleitte er twee jaar geleden voor het feest op de lijst te plaatsen. De Nederlandse VN-ambassadeur Roderick van Schreven liet eerder dit jaar echter al weten dat Nederland niet van plan is het feest aan te melden voor plaatsing op de Unesco-lijst.

- advertentie -

Koloniale oprisping

In Nederland wordt ieder jaar gediscussieerd over de historische achtergrond van Zwarte Piet en over de vraag of de knecht van Sinterklaas een racistisch symbool is of niet. In Amsterdam was deze week zelfs een hoorzitting over de Sinterklaas. Deze zitting kam er op initiatief van onder meer kunstenaar Quincy Gario die Zwarte Piet ziet als een ´koloniale oprisping´.

Zie ook: ‘Zwarte Piet is racisme!’

PowNews doet verslag van de hoorzitting in Amsterdam:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

2 Comments Join the Conversation →