Verloren gewaande partituren Gaspare Spontini gevonden

In de bibliotheek van kasteel d’Ursel in Hingene (provincie Antwerpen) zijn recent vier verloren gewaande partituren van de Italiaanse componist Gaspare Spontini (1774-1851) teruggevonden. Het gaat om vier autografische manuscripten van drie opera’s en een cantate die door specialisten als definitief verloren werden beschouwd.

Gaspare Spontini
Gaspare Spontini
Vermoedelijk zijn de partituren in de hertogelijke bibliotheek terechtgekomen via de erven van Céleste Erard (1790-1878), Spontini’s vrouw en telg van de gerenommeerde familie piano- en harpenbouwers. Sabine Franquet de Franqueville (1877-1941), de echtgenote van hertog Robert d’Ursel (1873-1955) stamde langs moederszijde af van de Erard-dynastie en zo moeten de Spontini-partituren in het bezit van de familie d’Ursel zijn gekomen.

De teruggevonden partituren:

  • Il quadro parlante (melodramma buffo, 1800, Palermo)
  • Il geloso e l’audace (drama giocoso, 1801, Rome)
  • Le metamorfosi di Pasquale ossia Farsa (farsa giocosa, 1802, Venetië)
  • L’eccelsa gara (cantate, 1806, Parijs)

Gaspare Spontini is een bekende naam uit de operageschiedenis wiens werk volgens de ontdekkers vandaag de dag nog altijd relevant is. Hij werd bewonderd door bekende componisten als Hector Berlioz en Richard Wagner.

- advertentie -

Keizerin Joséphine

Deze vier ontdekte werken dateren uit een, door gebrek aan beschikbare bronnen, minder bestudeerde periode uit Spontini’s leven, namelijk de overgang tussen zijn vroege carrière in Italië en zijn activiteiten in Parijs, waar hij werd gesteund door keizerin Joséphine. Over die periode schrijft Spontini-specialist Anselm Gerhard in The New Grove Dictionary of Music and Musicians:

‘Minstens twaalf van zijn opera’s kenden hun première in Italië. Het lijkt erop dat hij tussen 1796 en 1802 in Rome, Florence en misschien ook Venetië werkte. Er is echter maar weinig onderzoek gedaan naar de details van zijn vroege carrière of naar de uitvoeringsdata van zijn stukken, omdat vele van deze operapartituren niet bewaard zijn.’

Gaspare Spontini
Gaspare Spontini
Onderzoekers zijn blij met de teruggevonden werken omdat die kunnen helpen een lacune te vullen in de biografie en artistieke productie van Spontini. Kasteel d’Ursel:

“Daar waar de drie opera’s belangrijke schakels zijn in zijn operaproductie, onthult de cantate L’eccelsa gara meer informatie over Spontini’s nauwe contacten met Napoleon en Joséphine. Spontini componeerde deze cantate, op een tekst van de Rossinilibrettist Luigi Balocchi, om de overwinning van Napoleon in de slag bij Austerlitz te vieren.”

Deze partituren geven daarnaast meer informatie over de geschiedenis van de familie d’Ursel en het kasteel van Hingene. De kasteelbibliotheek, die vanaf de achttiende eeuw werd bijeengebracht, werd samen met een deel van de originele inboedel in 2009 door de hertog d’Ursel in langdurige bruikleen gegeven aan de Provincie Antwerpen.

Om de partituren verder te bestuderen en klaar te maken voor eventuele uitvoeringen en opnamen, heeft de Provincie Antwerpen een overeenkomst afgesloten met een onderzoeksgroep van de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Meer muziekgeschiedenis
Overzicht van muziek van Gaspare Spontini

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: