Vermeende bewaker (93) Auschwitz opgepakt

Auschwitz
Auschwitz
In Duitsland is opnieuw een man opgepakt die tijdens de oorlog in vernietigingskamp Auschwitz zou hebben gewerkt. Het gaat om een 93-jarige man uit Neubrandenburg. De naam van de man is niet bekendgemaakt.


Volgens het Openbaar Ministerie, dat de man verdenkt van medeplichtigheid aan meervoudige moord, werkte de hoogbejaarde Duitser in 1944 als hospik in het kamp. Hij zou betrokken zijn geweest bij de moord op in totaal 1721 gevangenen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Slovenië en Nederland.

De man is medisch onderzocht en zou sterk genoeg zijn om een verblijf in een huis van bewaring te doorstaan.

De arrestatie komt voort uit een onderzoek dat de Duitse justitie vorig jaar afrondde. Toen werd bekendgemaakt dat er vijftig bejaarden waren opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Auschwitz zouden hebben gewerkt. Justitie gaf toen al aan dat er arrestaties zouden volgen. In zo’n dertig gevallen zou er voldoende bewijs zijn om tot vervolging over te gaan. Eerder hadden dit soort rechtszaken weinig kans van slagen omdat individuele schuld moest worden bewezen. Door de uitspraak in de zaak Demjanjuk menen onderzoekers echter dat andere zaken tegen voormalig bewakers ook kans van slagen kunnen hebben, zelfs als getuigenverklaringen ontbreken.

- advertentie -

In februari werden in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg ook al drie mannen opgepakt die als kampbewaarder in Auschwitz zouden hebben gewerkt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →