Dark
Light

Vernieuwd Mauritshuis opent deuren op 27 juni

1 minuut leestijd

Mauritshuis in Den Haag
Mauritshuis in Den Haag
Na een verbouwing van twee jaar opent het Mauritshuis op vrijdag 27 juni 2014 zijn deuren. Het museum heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De beroemde collectie schilderijen, waaronder het Meisje met de parel van Vermeer, is dan weer te zien in het volledig gerenoveerde en uitgebreide Mauritshuis. Na de feestelijke opening is het museum tot middernacht gratis te bezoeken voor het publiek.


Het vernieuwde Mauritshuis verdubbelt in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat. Toch verandert er aan het karakter van het museum weinig. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer blijven volgens het museum behouden.

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstingang naar binnen, maar dalen straks met trap of lift af naar een lichte foyer die ‘oud’ en ‘nieuw’ ondergronds met elkaar verbindt. Door deze foyer onder het voorplein aan te leggen, blijft het straatbeeld van beide gebouwen ongewijzigd.

In het nieuwe deel, de Royal Dutch Shell vleugel, komen de tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel. Bovendien vinden de educatieve werkplaats, een bibliotheek en een evenementenzaal hier onderdak.

Mauritshuis in 1634
Mauritshuis in 1634

Historie van het gebouw

Een belangrijk onderdeel van het bouwproject is de renovatie van het monumentale Mauritshuis. Er zijn de nodige technische verbeteringen gedaan en het uiterlijk van het beschermde monument is dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen gebracht.

De openingstentoonstelling vertelt het verhaal van de historie van het gebouw en zijn bewoners. Deze tentoonstelling komt in de nieuwe expositieruimte in de nieuwe vleugel en wordt een hommage aan de rijke geschiedenis van het zeventiende-eeuwse huis.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".