‘Verwachtingen veel culturele instellingen onrealistisch’

/
1 minuut leestijd

‘Verwachtingen veel culturele instellingen onrealistisch’
Volgens de Raad voor Cultuur hebben veel culturele instellingen onrealistisch hoge verwachtingen ten aanzien van publieksbereik en inkomstenwerving. De raad schrijft dat in zijn advies aan staatssecretaris Zijlstra over het toekennen van de cultuursubsidies voor de komende vier jaar. Het rapport werd maandag aan de staatssecretaris overhandigd.

De raad stelt dat de bezuinigingen gaten slaan in het cultuurbestel maar ziet ook positieve ontwikkelingen. Zo wordt de sector er bijvoorbeeld door in beweging gezet. De omslag naar een cultuursector die minder afhankelijk is van de overheid, is volgens de raad dan ook in volle gang. De raad ziet dat veel instellingen zich bewust zijn van het belang om andere inkomstenbronnen aan te boren, maar constateert tegelijkertijd dat veel instellingen te hoge verwachtingen hebben voor wat betreft bezoekersaantallen en inkomstenwerving. Een strategie bij tegenvallende inkomsten ontbreekt volgens de raad ook vaak.

Van de 118 aanvragen is nog geen kwart volledig goedgekeurd. Veel instellingen krijgen minder subsidie dan ze vroegen en sommige instellingen, waaronder het Rijksmuseum en twee orkesten, moeten de subsidieaanvraag opnieuw indienen voor er subsidie wordt toegekend. Er is in totaal 310 miljoen euro beschikbaar.

Talentontwikkeling

Hoewel de raad ook positieve gevolgen van de bezuinigingen ziet zijn er ook zorgen. Zo schrijft de raad bijvoorbeeld bezorgd te zijn over talentontwikkeling. Door de bezuinigingen zouden “broedplaatsen van hoogwaardige, vernieuwende producties” in een kwetsbare positie komen. De raad:

“We constaterem weliswaar dat grote instellingen voor podiumkunsten talenten in enige mate onder hun hoede nemen, maar de essentie van een productiehuis vervalt. De raad ziet ook de pluriformiteit van het aanbod aan kunst en cultuur in gevaar komen. Gedeeltelijk hangt dit samen met de kortingen op voorzieningen voor talentontwikkeling, omdat juist daar vernieuwende producties van jonge makers tot stand komen.”

‘E-cultuur’

Een ander gevoelig verlies noemt de raad het verdwijnen van de zogenaamde ‘e-cultuur instellingen’ uit de basisinfrastructuur:

“De digitale productie van kunst en cultuur verdient volgens de raad een volwaardige plek in het bestel. Voor veel jongeren zijn digitale kunst en digitaal toegankelijke cultuuruitingen namelijk belangrijke toegangspoorten tot de culturele sector.”

Staatssecretaris Zijlstra neemt in september een besluit over de cultuursubsidies.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties