Verzetsmuseum geeft boek weg

Verzetsmuseum Amsterdam – Foto: CC/Cezary Piwowarski
Het Verzetsmuseum in Amsterdam geeft in de week van 24 tot en met 28 januari exemplaren van het boek ‘De klompen van André’ weg.

Het boek wordt kado gedaan aan alle scholieren die het museum bezoeken en aan de eerste vijftien volwassen bezoekers per dag. In het boek De klompen van André wordt het verhaal van André van Vlijmen verteld. Vlijmen was in 1942 zes jaar oud toen hij werd weggesmokkeld uit de créche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Jarenlang zat hij vervolgens ondergedoken. Vlijmen:

Verdrietigen in de war kwam ik op mijn eerste onderduikadres. Uiteindelijk belandde ik bij de familie Sleegers in Bakel: en boerengezin met een zoon van zestien jaar en een dochter van veertien. In het begin zei ik meneer en mevrouw Sleegers, daarna oom Janus en tante Engelina, en toen werd het vader en moeke.

Het boek wordt weggegeven in het kader van de Holocaust Memorial Day (HMD) die ieder jaar op 27 januari gehouden wordt. Op die dag in 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. De weggeefactie is mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Van Waveren.

- advertentie -

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier