Veteranenstatus voor militairen ‘De Punt’

Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
Mariniers na de beeïndiging van de treinkaping – Afb: Still YouTube
De militairen die in 1977 betrokken waren bij de beëindiging van de treinkaping bij de punt en de gijzeling van een school in Bovensmilde krijgen de veteranenstatus. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dat maandag gezegd in de Tweede Kamer.


Het gaat in totaal om zo’n vijftienhonderd militairen. De veteranenstatus is in principe bedoeld voor militairen die buiten Nederland dienden. Voor de militairen die betrokken waren bij de Molukse acties in 1977 wordt een uitzondering gemaakt.

VVD-senator en oud-generaal Frank van Kappen pleitte in 2011 voor toekenning van de veteranenstatus. Het ministerie van Defensie zegt zorgvuldig over de zaak te hebben overlegd met zowel de militairen als de Molukse gemeenschap.

Gevoelig

Op 23 mei 1977 om negen uur ‘s ochtends werd de intercity van Assen naar Groningen door negen Zuid-Molukse jongeren ten hoogte van het Drentse dorp De Punt gekaapt. Op hetzelfde moment worden er in een lagere school in Bovensmilde 105 kinderen en vijf onderwijzers gegijzeld.

- advertentie -

De gijzelnemers eisten dat de Nederlandse regering zich zou gaan inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken.

Op 11 juni 1977, de treinkaping duurde toen al bijna drie weken, werd er een eind gemaakt aan de kaping. Mariniers openden het vuur op de trein, bijgestaan door zes straaljagers. Bij de operatie kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven. De overige reizigers werden bevrijd.

De actie ligt gevoelig. Verschillende nabestaanden van de kapers die destijds om het leven kwamen, zijn van mening dat de mariniers die ingrepen destijds disproportioneel geweld gebruikten. Ze baseren zich onder meer op een vorig jaar verschenen onderzoek waarin gesteld wordt dat enkele kapers door militairen zouden zijn geliquideerd.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

2 Comments Join the Conversation →