Dark
Light

Vier eeuwen portretminiaturen van het Huis van Oranje

Auteur:
1 minuut leestijd
Vier eeuwen portretminiaturen van het Huis van Oranje

Vier eeuwen portretminiaturen van het Huis van OranjeIn Paleis Het Loo zijn vanaf komend najaar portretminiaturen van vier eeuwen Oranjes te bewonderen.

De tentoonstelling heeft de titel ‘Oranje in Miniatuur’. Het oudste exemplaar dat tentoongesteld wordt is een portretje van prins Maurits uit 1619. Het meest recente een reeks kinderportretjes van koningin Beatrix en haar zussen.

Vanaf begin zeventiende eeuw werd de miniatuurschilderkunst populair aan het stadhouderlijk hof in Den Haag. Met waterverf werden op perkament of papier, later ook op ivoor, kleine verfijnde portretten geschilderd, verfraaid met vaak kostbare omlijstingen. Miniaturen in email op een gouden ondergrond en gevat in gouden medaillons, vormden een bijzondere en kostbare variant.

Beroemde meesters
Mary II Stuart, de vrouw van koning-stadhouder Willem III – bouwheer van Paleis Het Loo -, was de eerste enthousiaste verzamelaarster van deze kleine portretjes. Haar collectie werd in de achttiende eeuw aanzienlijk uitgebreid door de stadhouders prins Willem IV en prins Willem V. Deze verzameling groeide tot ongeveer 150 miniaturen en bevatte werken van beroemde meesters als Nicholas Hilliard, Isaac en Peter Oliver, Alexander en Samuel Cooper, Jean Petitot, Jakob Christoph Leblon en Jean-Etienne Liotard.

Vier eeuwen portretminiaturen van het Huis van OranjeAls een familiealbum biedt de verzameling een blik op vele generaties prinsen en prinsessen, koningen en koninginnen. Aan het eind van de negentiende eeuw werden de miniaturen ondergebracht bij het Rijksmuseum Amsterdam. Paleis Het Loo heeft de collectie vanwege de renovatie van het Rijksmuseum in bruikleen gekregen en voor deze tentoonstelling aangevuld met exemplaren afkomstig uit de collecties van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau en uit de eigen collectie.

Gelijktijdig met de tentoonstelling ‘Oranje in Miniatuur’ vindt de tentoonstelling Ontvouwen Schoonheid; koninklijke waaiers op Paleis Het Loo plaats. Beide thema’s vormen een tweeluik van verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

‘Oranje in Miniatuur’, 17 oktober 2009 t/m 17 januari 2010

×