Vijf Gelderse topstukken

Stuk van het Jaar-verkiezing
Stuk van het Jaar-verkiezing

Stuk van het Jaar-verkiezing
Stuk van het Jaar-verkiezing
Het Gelders Archief heeft vijf archiefstukken geselecteerd voor de voorverkiezing van ‘Stuk van het jaar 2014’. De komende tijd kan het publiek stemmen op de stukken. Het winnende archiefstuk is de Gelderse inzending voor de landelijke verkiezing.

De landelijke verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Er doen een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen aan mee. In aanloop naar de landelijke verkiezingen organiseren deze instellingen hun eigen voorverkiezingen. Zo ook het Gelders Archief.

De topstukken die door deze archiefinstelling zijn geselecteerd hebben allemaal betrekking op het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Vriend & vijand’. De voorverkiezing sluit op 15 augustus. De volgende objecten zijn door de provinciale archiefinstelling geselecteerd voor de voorverkiezing:

1

Korte film over de bevrijding van Harderwijk in 1945

2

Spotprent uit 1854 over de Krimoorlog, waarin Europese grootmachten en Turkije vochten tegen Rusland
Spotprent uit 1854 over de Krimoorlog, waarin Europese grootmachten en Turkije vochten tegen Rusland – Alexander Ver Huell en C.C.A. Last

3

Potloodtekening uit 1845 van een pas overleden jongetje met de dood als vriend of vijand
Potloodtekening uit 1845 van een pas overleden jongetje met de dood als vriend of vijand – vermoedelijk P.A.J. Manuel

4

Kleurenfoto van een deel van de reactor van de Kerncentrale Dodewaard (2001)
Kleurenfoto van een deel van de reactor van de Kerncentrale Dodewaard (2001)

5

Still uit een korte film over de bevrijding van Harderwijk in 1945
Zwart-witfoto van een bevrijdingsoptocht in 1945, waarbij kinderen de gevangenneming van Duitse soldaten uitbeelden – Foto: Nico Kramer

Het publiek kan op een van de vijf bovenstaande stukken stemmen via de website van het Gelders Archief. Klik hier voor de landelijke winnaar van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Nieuws

Categorieën