Medewerkers van een waterleidingbedrijf hebben recent bij Hagestein (gemeente Vianen) een aardewerken pot vol met zilveren en gouden munten uit de vijftiende eeuw opgediept. De ontdekking is gedaan tijdens voorbereiding voor bouwwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag.
Na de ontdekking werd het Meldpunt Archeologie van Landschap en Erfgoed Utrecht (LEU) op de hoogte gebracht. De vondstlocatie is vervolgens met een metaaldetector onderzocht, zodat alle munten geborgen konden worden. De vondsten zijn vervolgens voor onderzoek overgedragen aan de regio-archeoloog voor Vianen van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU).
Uit een voorlopige inventarisatie van regio-archeoloog Peter de Boer blijkt dat de schat was verborgen in een eenvoudige kookpot van geglazuurd roodbakkend aardewerk. Hierin waren maar liefst circa 500 munten verborgen. De meeste munten zijn van zilver en 12 zijn van goud. Bij het onderzoek zijn fragmenten textiel aangetroffen. Vermoedelijk werd deel van de munten verpakt in stoffen zakjes of doekjes.
De munten waren voor een deel aan elkaar vastgekoekt en uit de vorm van de aangetroffen ‘klonten’ met munten blijkt dat een deel los op de bodem van de pot lag en dat een deel in rolletjes was verpakt.
Omloopschat
De munten zijn door conserveringsbureau ArcheoPlan uit Delft schoongemaakt en zullen door een numismatisch specialist (muntkundige) van De Nederlandsche Bank in detail worden onderzocht. Uit de voorlopige inventarisatie van de ODRU blijkt uit de samenstelling en de voorlopige datering van de munten, dat het gaat om een zogenoemde ‘omloopschat’. Hierin zijn namelijk munten aanwezig die op het moment van verstoppen gangbare en populaire handelsmunten waren.
Er zijn vooral munten aanwezig die zijn geslagen in de tweede helft van de vijftiende eeuw (de Bourgondische periode) en veel munten zijn weinig gesleten. De meest munten lijken te dateren in de jaren zeventig en tachtig van de vijftiende eeuw. De tot nu toe jongst gedateerde munt stamt uit 1481.