Vincent Mentzel: Het oog van Nederland

In de Kunsthal in Rotterdam zijn de komende maanden ruim driehonderd foto’s te zien van de Nederlandse fotograaf Vincent Mentzel. De expositie is georganiseerd naar aanleiding van de 65e verjaardag van de fotograaf.

Vincent Mentzel werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad. De fotograaf ontwikkelde zich in deze periode tot één van de bekendste Nederlandse fotojournalisten. Daarnaast maakte hij echter ook naam als portretfotograaf.

Herman Brood en André Hazes, 1983 – Foto: Vincent Mentzel
In de jaren zeventig en tachtig werd Mentzel bekend met zijn politieke foto’s. Hij maakte onder meer beroemde foto’s van Willem Drees, Joop den Uyl en de jonge Hans Wiegel.

Eind jaren tachtig sloot Mentzel zijn politieke tijdperk af. Vanaf dat moment reisde hij, in opdracht van NRC Handelsblad, geregeld naar het buitenland. Met zijn camera legde hij onder meer historische gebeurtenissen in China, het Midden-Oosten, Suriname, de DDR en Amerika vast.

- advertentie -

Als portretfotograaf maakte Mentzel onder meer sprekende portretten van bekendheden als Audrey Hepburn, Carice van Houten, Daan van Golden, Herman Brood en Mohammed Ali.

In de tentoonstelling getiteld Het oog van Nederland wordt een overzicht gegeven van Mentzels werk. Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol met foto’s die bij veel mensen op het netvlies gebrand zullen staan. Door middel van teksten vertelt Mentzel zelf over zijn favoriete foto’s en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera heeft afgespeeld. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 13 juni 2011.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: