De inrichting van de Indische Zaal was een geschenk voor koningin Wilhelmina en hertog Hendrik van Mecklenburg van de bevolking van Nederlands-Indië ter gelegenheid van hun huwelijk in 1901.
De Indische Zaal werd ontworpen door de heer L.J.C. van Es, hoofdingenieur van de Burgerlijke en Openbare Werken in Nederlands-Indië. De bekleding van de muren en het plafond bestaat geheel uit houtsnijwerk, gebaseerd op motieven van de hindoe-boeddhistische bouwkunst op Java uit de achtste en negende eeuw. Ook werden ornamenten uit de moderne Javaanse houtsnijkunst gebruikt. Tientallen houtsnijders hebben in Batavia aan de onderdelen voor de zaal gewerkt.
De eerste zending houtsnijwerk kwam op 29 augustus 1904 in Den Haag aan. Van Es ontwierp ook de parketvloer, de bronzen lampen, de roodkoperen ombouw voor de radiatoren en de gordijnen. Verder werden kopieën gemaakt van vier beroemde oud-Javaanse beelden, twee van steen en twee afgietsels in brons. Op 18 december 1906 werd de Indische Zaal officieel aan het koninklijk paar aangeboden.
Op de website www.koninklijkhuis.nl zijn sinds donderdag verschillende foto’s te zien van de historische zaal.