VOC-museumschip de Halve Maen aangekomen in Nederland

De replica van het VOC-schip de Halve Maen is donderdag na een lange reis aangekomen in IJmuiden, Nederland. De komende weken wordt het schip daar klaar gemaakt voor een feestelijke binnenkomst in Hoorn.

Het schip is eigendom van het New Netherland Museum in New York. Dit museum heeft de Halve Maen voor een periode van vijf jaar in bruikleen gegeven aan de stad Hoorn. Op zaterdag 23 mei wordt het schip daar feestelijk onthaald. Precies op tijd voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Deze viering staat in het teken van de historische gebeurtenis van 29 januari 1616, toen Schouten en Le Maire het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika rondden en de Kaap naar de thuishaven, Kaap Hoorn.

Henry Hudson

Henry Hudson
Henry Hudson
De oorspronkelijke Halve Maen was het schip waarmee ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 het huidige Manhattan bereikte. De Engelsman was in dienst van de VOC en zijn reis leidde indirect tot de stichting van de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland. Eind 1618 brandde het schip uit bij een Engelse aanval op Jakarta.

Vanaf 30 mei is de replica van de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Zie voor meer informatie www.halvemaenhoorn.nl

- advertentie -

Boek: Nederlands New York: een reisgids naar het erfgoed van Nieuw Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: