Week van de koloniale geschiedenis

VOC-schip moet maritiem belevingscentrum worden

Foto: Scheepswerf Talsma
Als de replica van VOC-schip Prins Willim gerestaureerd wordt, dan moet het daarna dienst gaan doen als maritiem belevingscentrum. De huidige eigenaar van het scheepswrak, Jelle Talsma, zei dat maandag tegenover Hart van Nederland.

De replica van het VOC-schip Prins Willim brandde in de zomer van 2009 af. De halverwege de jaren tachtig gebouwde driemaster lag op dat moment in Museumhaven Willemsoord in Den Helder. Omdat blussen niet goed mogelijk was liet de brandweer het schipgecontroleerd uitbranden. Alleen het stalen karkas van het schip bleef over.

- advertentie -

Enkele maanden na de brand liet investeringsmaatschappij Libéma weten dat de replica niet herbouwd zou worden. Dit omdat er onvoldoende verzekeringsgeld zou zijn uitgekeerd. De restanten van het schip werden hierna verkocht aan de Friese scheepswerf Talsma die wel iets zag in een restauratie.

Eigenlijk was het de bedoeling dat in 2010 al een begin gemaakt zou worden met de restauratie van het schip.

Momenteel is het plan om van het schip een maritiem belevingscentrum te maken. Aan boord moet men straks kunnen beleven hoe er in de VOC-tijd aan boord werd geleegd. Scheepswerfeigenaar Jelle Talsma heeft inmiddels een exploitant voor dit plan gevonden. Momenteel wordt met de gemeente Harlingen gesproken over hoe het project eventueel in de Willemshaven gerealiseerd kan worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: