Voelen aan de werken van Vincent van Gogh

Voelen aan de werken van Vincent van Gogh (Still YouTube)
Voelen aan de werken van Vincent van Gogh (Still YouTube)

Het Vincent van Gogh Museum heeft een speciaal programma gelanceerd voor blinde en slechtziende bezoekers: Van Gogh op gevoel. De bezoekers krijgen hierin een interactieve rondleiding met een aanraaksessie.


Vijf keer per jaar nemen speciaal getrainde rondleiders de bezoekers mee door het museum, waar het verhaal van Van Gogh wordt toegelicht aan de hand van zijn schilderijen uit de vaste collectie. In een speciaal ingericht atelier vindt vervolgens een aanraaksessie plaats: met behulp van onder andere vereenvoudigde reliëfkaarten en een maquette van De slaapkamer wordt het werk van Van Gogh daarmee tastbaar. Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk en voorgelezen briefcitaten van Van Gogh.

3D reproducties

Centraal in de aanraaksessie staan 3D reproducties van Van Goghs schilderijen. Deze zogenaamde Relievos zijn al in een eerder stadium ontwikkeld door het museum en bleken zeer geschikt om in te zetten voor dit programma. Van Gogh staat immers bekend om zijn dikke en expressieve verftoets.

- advertentie -

Data: donderdag 5 maart 14.00-16.00 uur (volgeboekt), zaterdag 2 mei 10.30-12.30 uur, zaterdag 6 juni 10.30-12.30 uur (volgeboekt), zaterdag 5 september 10.30-12.30 uur & zaterdag 12 december 10.30-12.30.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: