Voormalig Auschwitz-bewaker (93) aangeklaagd

Auschwitz (CC-C.Puisney)
Auschwitz (CC-C.Puisney)
In Duitsland is een 93-jarige man aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op zeker 300.000 mensen in Auschwitz.

De Duitser, Oskar Gröning, zou tussen mei en juni 1944 als bewaker in Auschwitz hebben gewerkt. Volgens de openbaar aanklager in Hannover heeft Gröning geholpen bij de moorden. Hij zou onder meer bagage hebben afgepakt van gevangen die net in het kamp aankwamen.


Volgens het OM wist Gröning dat de gevangenen gedood zouden worden als ze niet in staat werden geacht werk te verrichten. De advocaat van de hoogbejaarde Duitser heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

Gröning heeft zelf eerder openlijk gesproken over zijn tijd in Auschwitz. Naar eigen zeggen heeft hij zich destijds echter niet schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

- advertentie -

Vorig jaar maakte het openbaar ministerie na een landelijk onderzoek bekend dat zeker dertig voormalige kampbewakers vervolgd zouden worden. Gröning is de vierde persoon die aangeklaagd wordt. De eerste drie zaken konden niet afgerond worden. In één geval omdat de verdachte overleed. De andere twee zaken werden stopgezet nadat de rechter geoordeeld had dat de verdachten niet fit genoeg waren voor een proces.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier