Week van de koloniale geschiedenis

Voormalig Auschwitz-bewaker Johann Breyer opgepakt in VS

In de Amerikaanse stad Philadelphia is een 89-jarige man opgepakt die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kampbewaker in Auschwitz heeft gewerkt. Dat melden Amerikaanse media.

Duitsland, dat verzocht om de arrestatie van de man, heeft inmiddels gevraagd om uitlevering. De man, Johann Breyer, zou zich zich toen hij zeventien was in Tsjechoslowakije hebben aangesloten bij de SS. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het vergassen van zeker 216.000 Joden. Zeven jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog verhuisde Johann Breyer naar de Verenigde Staten.

Breyer heeft toegegeven dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Hij zou echter niets te maken hebben gehad met de moord op Joden. In 1992 probeerden de Amerikaanse autoriteiten hem al eens uit te zetten. Dit mislukte toen doordat de man zich succesvol beriep op zijn Amerikaanse nationaliteit.

Momenteel zit Breyer vast in een Amerikaanse cel. Daar blijft hij zeker tot eind augustus zitten. In de tussentijd buigt de Amerikaanse justitie zich over het uitleveringsverzoek.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: