Voormalig Auschwitz-bewaker opgepakt in VS

Auschwitz (CC-C.Puisney)
Auschwitz (CC-C.Puisney)
In de Amerikaanse stad Philadelphia is een 89-jarige man opgepakt die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kampbewaker in Auschwitz heeft gewerkt. Dat melden Amerikaanse media.


Duitsland, dat verzocht om de arrestatie van de man, heeft inmiddels gevraagd om uitlevering. De man, Johann Breyer, zou zich zich toen hij zeventien was in Tsjechoslowakije hebben aangesloten bij de SS. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het vergassen van zeker 216.000 Joden. Zeven jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog verhuisde Johann Breyer naar de Verenigde Staten.

Breyer heeft toegegeven dat hij in Auschwitz heeft gewerkt. Hij zou echter niets te maken hebben gehad met de moord op Joden. In 1992 probeerden de Amerikaanse autoriteiten hem al eens uit te zetten. Dit mislukte toen doordat de man zich succesvol beriep op zijn Amerikaanse nationaliteit.

Momenteel zit Breyer vast in een Amerikaanse cel. Daar blijft hij zeker tot eind augustus zitten. In de tussentijd buigt de Amerikaanse justitie zich over het uitleveringsverzoek.

- advertentie -

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier