Voormalig CAR-president Patassé (74) overleden

Ange-Félix Patassé
Ange-Félix Patassé, de voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, is dinsdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat melden buitenlandse media. Patassé’s woordvoerder zou het overlijden hebben bevestigd.

Na de staatsgreep van Jean-Bédel Bokassa van 1966 bekleedde Patassé verschillende ministersposten. Tien jaar later kwam hij aan het hoofd van de door president Bokassa ingestelde Raad voor de Centraal-Afrikaanse Revolutie te staan In 1978 werd hij echter ontslagen omdat hij overheidsgeld zou hebben verduisterd.Patassé ging toen in ballingschap in Frankrijk en richtte daar de volksbevrijdingsbeweging MLPC op.

Nadat het regime van Bokassa in september 1979 ten val was gekomen werd diens neef Dacko president van de nieuwe Centraal-Afrikaanse Republiek. Patassé keerde toen terug naar zijn geboorteland maar werd daar door Dacko onder huisarrest gesteld. Volgens de president had hij zich schuldig gemaak aan het organiseren van staatsondermijnende demonstraties. Na enige tijd werd het huisarrest opgeheven en stelde Patassé zich verkiesbaar als president. De presidentsverkiezingen van 1981 werden echter gewonnen door zijn rivaal Dacko.

Dacko werd enkele maanden later afgezet tijdens een militaire coup. De nieuwe president, André Kolingba, verbood hierna alle politieke partijen. Als leider van de MLPC week Patassé hierop uit naar Togo en later Frankrijk.

In 1992 keerde hij terug. Bij de presidentverkiezingen van 1993 behaalde hij vervolgens een meerderheid en loste hij Kolingba op als president.

Ange-Félix Patassé was uiteindelijk van 1993 tot 2003 president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Als president kreeg hij te kampen met een slechte economische situatie en met verschillende muitende onderdelen van het Centraal-Afrikaanse leger. Met Franse steun wist hij deze muiterijen neer te slaan. Het bewind van Patassé werd in 2003 na zware gevechten ten val gebracht door troepen van de huidige president, François Bozizé.

Patassé overwoog aanvankelijk om mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2004 maar dit werd hem verboden. De huidige regering beschuldigd hem ervan miljoenen te hebben gestolen uit de schatkist van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Na te zijn afgezet week Patassé uit naar Kameroen. Daar overleed hij dinsdag op 74-jarige leeftijd.

Bekijk meer over:

Nieuws

Categorieën

Onze belangrijkste rubrieken: