Voormalig IRA-leider wil president Ierland worden

Martin McGuinness in 2009
Het voormalige IRA-kopstuk Martin McGuinness hoopt de nieuwe president van Ierland te worden. Zijn partij, Sinn Féin, maakte vrijdag bekend McGuinness naar voren te schuiven als kandidaat voor de Ierse presidentsverkiezingen van 27 oktober.

Op dit moment is de 61-jarige McGuinness vice-premier van Noord-Ierland. Begin jaren zeventig kreeg hij een halfjaar celstraf opgelegd nadat hij was aangehouden met honderd kilo explosieven en ruim vijfduizend stuks munitie. Hij werd er van verdacht in deze periode leiding te hebben gegeven aan een commandogroep van de IRA.Vanaf 1993 was McGuinness hoofdonderhandelaar voor Sinn Féin in het Noord-Iers vredesproces. In 1998 veroordeelde hij een bomaanslag van de Real IRA, een afsplitsing van het Iers Republikeins leger, in het Noord-Ierse plaatsje Omagh. Bij deze bomaanslag kwamen 29 mensen om het leven, onder wie Spaanse toeristen.

- advertentie -

De aanslag vond plaats enkele maanden na de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord dat een eind had gemaakt aan dertig jaar geweld tussen katholieke republikeinen en protestantse royalisten. Mede doordat de Sinn Féin-leiders Martin McGuinness en Gerry Adams deze Omagh-aanslag fel veroordeelde kwam er enige tijd hierna een algeheel bestand door republikeinse splintergroepen tot stand.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: