Vooroorlogs speelgoed in Ede

Een vooroorlogse spoorwegtunnel, een kasteelruïne en een oceaanstomer. Het is binnenkort allemaal in Ede te zien. In het klein weliswaar, tijdens de tentoonstelling ‘Kastelen, treinen en ander oud speelgoed’.

Veel van het speelgoed dat wordt geëxposeerd in het Historisch Museum in Ede komt van beroemde fabrikanten. Zo zijn er treinen te zien van Märklin en een taxi van Karl Bub. Ook zijn er speelgoedkastelen van Moritz Gottschalk en Albin Schönherr uit Thüringen en Saksen te bezichtigen. Zij startten hun eigen speelgoedfabriek toen in de- advertentie -

negentiende eeuw de winning van erts achteruitging. Samen met hun familie zochten de mijnwerkers een nieuwe bron van inkomsten. Dat werd dus speelgoed.

Speelgoedverzamelaars

Het speelgoed dat tentoongesteld wordt komt van de Vereniging Expositie Ouderwets Speelgoed (VEOS) die in 1977 werd opgericht. De leden organiseren sindsdien verschillende tentoonstellingen. Zelfs in het buitenland gaan de speelgoedliefhebbers bij veilingen op zoek naar nieuw speelgoed om de verzameling uit te breiden. Kapot speelgoed kunnen ze bovendien zelf opknappen, omdat sommigen van hen restaurateur zijn.

De expositie Kastelen, treinen en ander oud speelgoed gaat zaterdag 12 maart op een bijzonder manier van start. Om 13.30 uur wordt de voorstelling geopend met de hulp van kinderen verkleed als ridder, die met hun zwaarden een rood lint doormidden slaan. Vervolgens mogen de kinderen tot twaalf jaar een kasteelbouwplaat in elkaar bouwen en zijn er verschillende activiteiten voor hen georganiseerd.

Het speelgoed is vervolgens tot 26 mei te zien in het Historisch Museum Ede. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: