Vorst & Volk in beeld: André Hazes

André Hazes in 1988 - Foto: CC / Beeld & Geluid
André Hazes in 1988 – Foto: CC / Beeld & Geluid
In onze rubriek Vorst & Volk in beeld mag de koning van het levenslied niet ontbreken. Geen blauw bloed, maar wel een ‘gouden strot’: André Hazes.

De geboren Amsterdammer werd op jonge leeftijd door Johnny Kraaykamp ontdekt op de Amsterdamse Albert Cuyp-markt in Amsterdam. Dankzij hem was hij als kind voor het eerst te zien op televisie, in de AVRO’s Weekendshow.

Het zou nog lang duren voor Hazes helemaal kon leven van het zingen. Jarenlang werkte de zanger onder meer als bouwvaker, slagersknecht, bloembezorger en kelner. In zijn tijd als kelner schreef Hazes in 1976 het lied Eenzame Kerst dat mede dankzij Willy Alberti een nummer één hit werd. De single verkocht in drie weken 70.000 exemplaren en nadat Hazes in 1977 ook nog een hit scoorde met het nummer Mama was de naam van de zanger definitief gevestigd.

- advertentie -

André Hazes werd vooral bekend als vertolker van het levenslied, maar eind jaren tachtig bracht hij ook verschillende blues- en rock&roll-albums uit.

In totaal bracht hij zesendertig albums uit. Tot zijn bekendste nummers behoren Een beetje verliefd, Bloed, zweet en tranen, Wij houden van Oranje en Zij gelooft in mij.

André Hazes overleed in september 2004 na twee hartinfarcten en een hartstilstand. Een afscheidsceremonie in de Amsterdam Arena werd bjijgewoond door 48.000 mensen. Het eerbetoon werd live uitgezonden op televisie en trok ongeveer zes miljoen kijkers.

Vorige

Volgende

 

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Op Historiek staan we daarom de hele maand stil bij historische figuren die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van verschillende vorstenhuizen. Klik hier voor de rubriek.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier