Vorst & Volk in beeld: Lodewijk Napoleon

Lodewijk Napoleon, koning van Holland - 	 Charles Howard Hodges
Lodewijk Napoleon, koning van Holland –
Charles Howard Hodges

Konijn van Holland

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Het zal de komende weken dus vast veel over de Oranjes gaan. De NOS verwacht dat ook. De omroep kopte dinsdag zelfs: ‘Geschiedenismaand over Oranjes’. Nu was de viering 200 jaar koninkrijk inderdaad een van de aanleidingen om voor het thema Vorst & Volk te kiezen, maar over alleen de Oranjes hoeft het natuurlijk niet te gaan.

Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde
Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde
We kunnen het – bijvoorbeeld – ook hebben over Lodewijk Napoleon, de jongere broer van Napoleon Bonaparte, die in 1806 de eerste koning van Nederland werd. (Hoezo 200 jaar koninkrijk?) Deze eerste koning van Nederland kreeg in 1806 de troon toegewezen door zijn oudere broer. Hij had zelf eigenlijk weinig zin om naar Nederland af te reizen, maar uiteindelijk deed hij toch maar netjes wat hem door zijn grote broer bevolen werd.

In 1808 nam koning Lodewijk Napoleon zijn intrek in het paleis op de Dam, dat voor die tijd dienst had gedaan als stadhuis. Hij maakte van dit stadhuis dus eigenlijk een koninklijk paleis. Gedurende zijn koningschap deed Lodewijk Napoleon aardig zijn best om zich geliefd te maken bij de Nederlanders. Zo probeerde hij bijvoorbeeld zich de Nederlandse taal machtig te maken. Beroemd is een toespraak in Amsterdam waarin de koning zich aan het publiek voorstelde als konijn van Olland.

In 1810 deed Lodewijk Napoleon noodgedwongen afstand van de troon en werd Holland ingelijfd bij Frankrijk.

- advertentie -

Vorige

Volgende

Boeken over Lodewijk Napoleon

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is Vorst & Volk. Op Historiek staan we daarom de hele maand stil bij historische figuren die van belang zijn geweest voor de geschiedenis van verschillende vorstenhuizen. Klik hier voor de rubriek.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

1 Comment Join the Conversation →