Dark
Light

Vrijgesproken, teksten uit de gevangenis

Auteur:
1 minuut leestijd

Vrijgesproken, teksten uit de gevangenisIn het Gevangenismuseum in Veenhuizen is vanaf 22 juni de tentoonstelling ‘Vrijgesproken, teksten uit de gevangenis’ te bezichtigen.

Charlotte Marres fotografeert al een aantal jaar celmuren in gevangenissen door heel Nederland. Op deze muren staan teksten, tekeningen en allerlei uitingen van emoties van mensen die in de cellen gezeten hebben. Grappige, brutale, grove en ontroerende boodschappen; het zijn sporen van hun verblijf in de gevangenis. Marres wilde aan de hand van deze teksten een portret maken van de gedetineerde als individu en als deel van de gevangenisgemeenschap.

Borduurwerkjes
Vrijgesproken, teksten uit de gevangenisIn 2009 startte Marres daarnaast een borduurproject met vrouwelijke gedetineerden. In de vrouwengevangenis Nieuwersluis vroeg zij hen wat zij de wereld wilden vertellen. Zij schreven hun boodschap niet op een celmuur, maar borduurden deze op linnen. De borduurwerkjes staan in schril contrast met de vaak schrijnende teksten. Het borduurwerk is onderdeel van de tentoonstelling Vrijgesproken.

In samenwerking met Charlotte Marres heeft het Gevangenismuseum bij deze tentoonstelling een speciaal lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Uitgangspunt is de thematiek van het werk van Marres: het vastleggen van sporen van een gemeenschap. Daarnaast worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over wat zij de wereld willen vertellen. De door hen gemaakte foto’s zullen vanaf september bij de expositie worden geprojecteerd. De tentoonstelling is te zien in het Gevangenismuseum van 22 juni t/m 31 december. 2009.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×